Ενδιαφέρουσα ομιλία για τα αρχαία ασκληπιεία στο νησί μας από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ενδιαφέρουσα ομιλία για τα αρχαία ασκληπιεία στο νησί μας από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης


Η αρχαία Λεβήνα (Λέντας) , εδώ βρίσκεται ένα από τα πλέον γνωστά Ασκληπιεία της Κρήτης

Μια σημαντική προσωπικότητα, ο Ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ  Βασίλης Λαμπρινουδάκης,  θα συμμετάσχει μέσα από μια ενδιαφέρουσα ομιλία στο πρόγραμμα δράσεων του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης .

Πρόκειται για ομιλία με θέμα: «Ασκληπιός και Ασκληπιάδαι. Θεία και ανθρώπινη επέμβαση στην υγεία κατά την αρχαιότητα»  την οποία θα αναπτύξει την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στις 7.30 το απόγευμα. Επιστημονικός υπεύθυνος της εκδήλωσης είναι ο αναπληρωτής Καθηγητής της  Ιατρικής Σχολής, Ι. Τσιαούσης.

Η Κρήτη έχει προσφέρει σημαντικά δείγματα που αφορούν το τρίπτυχο Υγεία –Νόσος - Θεραπεία κατά την αρχαιότητα. Η διαδρομή από τα πρωτομινωικά χρόνια μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και τα πρώτα βυζαντινά χρόνια περιλαμβάνει δύο φάσεις, όπως άλλωστε σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Η πρώτη ξεκινά από τη μινωική ως την προ-κλασσική περίοδο, στην οποία η ασθένεια θεωρείται σημάδι θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Στη συνέχεια επικρατεί η θεώρηση ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης στην προ-κλασσική περίοδο κι εντεύθεν.

Την περίοδο αυτή ιδρύονται και λειτουργούν στην Ελλάδα πολλά «Ασκληπιεία». Στην Κρήτη τα δύο γνωστά Ασκληπιεία, στη Λεβήνα (Λέντα) και την Λισσό, αποτελούν τα πρώτα «νοσηλευτικά ιδρύματα» στην ιστορία του νησιού.

Το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχοντας ανάμεσα στους στόχους του την ανάδειξη και την προβολή αυτής της ιστορίας, προσκάλεσε τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ  Βασίλη Λαμπρινουδάκη, στο πλαίσιο του κύκλου μηνιαίων εκδηλώσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, να μιλήσει για τον Ασκληπιός και τις Ασκληπιάδες, τη Θεία και ανθρώπινη επέμβαση στην υγεία κατά την αρχαιότητα.

Ο κ Βασίλης Λαμπρινουδάκης, φωτογραφία από την Καθημερινή

Με το διεθνούς φήμης επιστημονικό του έργο, στο σχετικό αντικείμενο (ανάμεσα στα άλλα, διευθύνει τις ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης του ιερού του Απόλλωνος Μαλεάτα και του ιερού του Ασκληπιού της Επιδαύρου), ο καθηγητής Λαμπρινουδάκης θα φωτίσει άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της νόσου και της θεραπείας στην αρχαιότητα, κάποιες απ’ τις οποίες αναβιώνουν σήμερα (όπως η εγκοίμηση και η θεραπευτική χρήση του ονείρου).


Επιπροσθέτως, θα υπογραμμίσει την αναγνώριση από την σύγχρονη ιατρική και θεραπευτική σκέψη της ανάγκης αντιμετώπισης των ασθενειών μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πνευματικότητας και αναζήτησης του νοήματος της ζωής, μια προσέγγιση που εισήγαγε η ιατρική της αρχαιότητας.

Σελίδες