Με τη γλυκιά γεύση της μπουγάτσας θα υποδεχθούν το 2018 οι Ηρακλειώτες τηρώντας το έθιμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017

Με τη γλυκιά γεύση της μπουγάτσας θα υποδεχθούν το 2018 οι Ηρακλειώτες τηρώντας το έθιμο




Μπορεί τη φήμη της νοστιμότερης μπουγάτσας να την έχει η Θεσσαλονίκη όμως υπάρχει μια μέρα το χρόνο που τη δόξα της κλέβει το Ηράκλειο.
Η πόλη μας τηρεί απαρέγκλιτα εδώ δεκαετίες το έθιμο που θέλει η έλευση του νέου έτους να συνοδεύεται από κατανάλωση μπουγάτσας.

Το μπουγατσατζίδικα στο κέντρο του Ηρακλείου, τα ζαχαροπλαστεία, οι φούρνοι, οι πλανόδιοι πωλητές, διαθέτουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του νέου έτους, τεράστιες ποσότητες μπουγάτσας αφού το έθιμο ζητά ο νέος χρόνος να μπει με τη γλύκα της στα χείλη.

Ακριβώς τις ρίζες του εθίμου δεν τις γνωρίζουμε μια και άλλοι λένε πως κρατά από την περίοδο της Τουρκορατίας κι άλλοι πως το καθιέρωσαν οι χαρτοπαίχτες του παλιού καιρού που αγόραζαν μπουγάτσα πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους για να γλυκάνουν την οικογένεια τους εφόσον είχαν χάσει ή για να γιορτάσουν τη νίκη τους εφόσον είχαν κερδίσει.


Γεγονός πάντως είναι πως η κατανάλωση μπουγάτσας στο Ηράκλειο απογειώθηκε με τον ερχομό των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που έφεραν μαζί τους υπέροχες συνταγές μπουγάτσας και άνοιξαν καταστήματα, τα οποία είναι φημισμένα μέχρι τις μέρες μας.


Με κρέμα ή μυζήθρα, με ζάχαρη άχνη και κανέλλα ή χωρίς αυτά,  η μπουγάτσα είναι πεντανόστιμη κι όσοι ξέρουν καλά από αυτό το γλυκό θα σας πουν πως το μυστικό του είναι το καλό βούτυρο, το φρέσκο γάλα και φυσικά το λεπτό και τραγανό χειροποίητο φύλλο του. 

Post Bottom Ad

Η διαφημιση σας εδω

Σελίδες