Έβαφαν ηλιέλαιο με χρωστικές στη Λάρισα και το "βάπτιζαν" Κρητικό και Μεσηνιακό ελαιόλαδο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Έβαφαν ηλιέλαιο με χρωστικές στη Λάρισα και το "βάπτιζαν" Κρητικό και Μεσηνιακό ελαιόλαδο



Νόθευαν ελαιόλαδο με ηλιέλαιο και χρωστικές και το εμφάνιζαν ως καθαρό προϊόν από την Κρήτη, την Καλαμάτα και άλλες ελαιοπαραγωγέςπεριοχές της χώρας.Μάλιστα το δήθεν Κρητικό λάδι τους έφερε μεταξύ άλλων τις επωνυμίες Kriti και CRETA drops.

Ο λόγος για εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η αστυνομία πετυχαίνοντας έτσι χτύπημα στην νοθεία τροφίμων.Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες σε ποσότητες ηλιέλαιου, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο και το διακινούσαν παράνομα στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά. Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων και διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα. 

Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 2.934 μεταλλικά δοχεία με λάδι, χωρητικότητας πέντε λίτρων που προορίζονταν για εξαγωγή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 4.600 λίτρα λαδιού σε δεξαμενή καθώς και το χρηματικό ποσό των 12.450 ευρώ.

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.Ακολούθως, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς περιέκτες (τενεκέδες) διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες η επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καθώς και οι ιδιότητες του.


Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου 2017, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

Σελίδες