Οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου κινηματογράφησαν την "Ελένη" του Ευριπίδη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου κινηματογράφησαν την "Ελένη" του Ευριπίδη


Οι ηθοποιοί με το διευθυντή του σχολείου και εκπαιδευτικούς τους 


Την κινηματογραφική δουλειά τους, με τίτλο «Ελένη», βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη,  παρουσίασαν χθες το βράδυ στους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους οι συμμετέχοντες στην εικονική κινηματογραφική επιχείρηση «Ελένη» του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου.

Πρόκειται στην ουσία για κινηματογράφηση της τραγωδίας, την οποία, με πολύ προσπάθεια και αφιέρωση απεριόριστου χρόνου, ετοίμασε η πολυμελής ομάδα του προγράμματος ΣΕΝ (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων), που λειτούργησε φέτος στο Εσπερινό Γυμνάσιο, κάνοντας πράξη όσα τα μέλη της διδάχθηκαν μέσα στην τάξη. 

Εξάλλου αυτό ήταν και το νόημα και η στόχευση της όλης προσπάθειας, τα παιδιά δηλαδή, να βιώσουν την τραγωδία «Ελένη», που είναι μέσα στη διδακτέα ύλη τους, να την κατανοήσουν στις λεπτομέρειες της κι αυτό το αποτέλεσμα να το μοιραστούν, μέσω της ταινίας, με άλλα σχολεία αλλά και την Ηρακλειώτικη κοινωνία, που θα έχει την ευκαιρία το επόμενο διάστημα να παρακολουθήσει το κινηματογραφικό έργο.

Σκηνή με τους μαθητές -ηθοποιούς εν δράσει 

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια καθώς πρόκειται για ένα έργο με κοστούμια, χορογραφία, σκηνικά, εφέ και κυρίως με πολλές ώρες δουλειάς για την απόδοση της τραγωδίας του Ευριπίδη επί σκηνής.

Η υπόθεση


Οι θεατές για σχεδόν δύο ώρες βλέπουν μπροστά τους να ξετυλίγεται η υπόθεση της Ελένης από τη στιγμή που ο  Μενέλαος, μετά από την άλωση της Τροίας, καταπλέει στην Αίγυπτο όπου συναντά την Ελένη και μαθαίνει με κατάπληξη ότι η «εν Τροία» Ελένη ήταν φάσμα ψευδές.

 Η πραγματική του σύζυγος ήταν κρυμμένη στην Αίγυπτο καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου και ο καταστροφικός πόλεμος της Τροίας είχε βασιστεί σε ένα ψέμα. Ο βασιλιάς της Αιγύπτου Θεοκλύμενος θέλει να νυμφευθεί την Ελένη αλλά εκείνη με τον Μενέλαο καταφέρνουν και διαφεύγουν κρυφά.

Η τραγωδία αρχίζει με την Ελένη ικέτιδα στο μνήμα του Πρωτέα να εξιστορεί τα δεινά της και να προσπαθεί να αποφύγει το Θεοκλύμενο που την πιέζει να τον παντρευτεί.


Εκεί την συναντά ο Τεύκρος, αδελφός του Αίαντα του Τελαμώνιου, ο οποίος στο ταξίδι για την Κύπρο περνά από την Αίγυπτο για να πάρει χρησμό από τη κόρη του Πρωτέα, Θεονόη που είχε προφητικές ικανότητες. 

Ο Τεύκρος λοιπόν δίνει πληροφορίες στην Ελένη σχετικά με την οικογένειά της και το Μενέλαο. Της λέει μάλιστα ότι πληθαίνουν οι φήμες ότι ο άνδρας έχει πεθάνει, έτσι εξανεμίζεται και η τελευταία ελπίδα της για να επιστρέψει ζωντανή με το Μενέλαο στην Σπάρτη.

Εκ των πρωταγωνιστών της τιανίας

Έτσι η ηρωίδα με τις Σπαρτιάτισσες γυναίκες, που αποτελούν το Χορό, θρηνεί για την τύχη της. Σ' αυτό το σημείο εμφανίζεται ρακένδυτος και ναυαγός ο Μενέλαος, ο οποίος περιγράφει τη συμφορά του μετά την άλωση της Τροίας. 

Αφού απαριθμεί τα δεινά του, που είναι ταυτόχρονα δεινά αιώνια που προκαλεί ο πόλεμος, πλησιάζει το παλάτι ζητώντας τρόφιμα και βοήθεια.

Η γριά θυρωρός, που τον υποδέχεται, τον προτρέπει να φύγει το γρηγορότερο, καθώς ο Θεοκλύμενος έχει βγάλει εντολή ότι θα σκοτώνεται όποιος Έλληνας φτάσει τη χώρα του, ενώ του εξηγεί ότι ο βασιλιάς  μισεί τους Έλληνες εξαιτίας της Ελένης.

 Φυσικά ταράζεται στο άκουσμα του ονόματος της Ελένης και προβληματίζεται για την σχέση αυτής της γυναίκας που είναι στην Αίγυπτο και της «δικής» του που είναι κρυμμένη στην σπηλιά.

Από τη βράβευση για τη συμμετοχή και συνεισφορά στην ταινία

Οι γυναίκες του Χορού αναγγέλλουν χαρμόσυνα ότι ο Μενέλαος ζει και ότι μάλιστα βρίσκεται ναυαγός στις όχθες του Νείλου. Στη συνέχεια έχουμε την πρώτη συνάντηση του ζευγαριού, όπου η Ελένη τρομάζει στην παρουσία του «άγνωστου» άνδρα …τα υπόλοιπα επί σκηνής.




Δείτε εδώ τους συμμετέχοντες και όλους όσοι βοήθησαν στην κινηματογραφική παραγωγή αλλά και τα στελέχη της εικονικής κινηματογραφικής επιχείρησης που οδήγησε στην παραγωγή της Ελένης:








Σελίδες