Βατόλακκος: Ο Άγιος Γεώργιος με την πυροβολημένη από τους Γερμανούς εικόνα και το κρυφό σχολείο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Βατόλακκος: Ο Άγιος Γεώργιος με την πυροβολημένη από τους Γερμανούς εικόνα και το κρυφό σχολείο

 





Σε αγροτική τοποθεσία στο Βατόλακκο Χανίων συναντάμε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.Όπως διηγούνται οι κάτοικοι της περιοχής ο ναός αυτός έχει ιστορία που ξεκινά από πολύ παλιά, ίσως και από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Υπήρξε, λένε, καθολικό μικρής μονής που λειτουργούσε στο σημείο και μάλιστα σώζονται ακόμα κάποια ερείπια από τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού.


Βέβαια ο ναός έχει υποστεί στην πορεία των ετών τόσες ανθρώπινες επεμβάσεις που έχει χάσει τα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην ακριβή χρονολόγηση του.


Στο εσωτερικό του ξεχωρίζει, πάνω στο σύγχρονο, λιτό, ξύλινο τέμπλο, μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου που πυροβολήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές την περίοδο της Κατοχής, στις 25 Μαίου 1941 για την ακρίβεια, και μάλιστα φέρει στην κάτω πλευρά της τα σημάδια από τις σφαίρες.


Οι Γερμανοί στρατιώτες πυροβόλησαν εκτός από την εικόνα κι ένα δέντρο, τον κορμό του οποίου βλέπουμε στην αυλή της εκκλησίας καθώς τα κλαδιά του σήμερα έχει κοπεί.


Λίγο πιο πάνω η τοπική παράδοση θέλει να λειτούργησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας κρυφό σχολείο όπου μάθαιναν γράμματα τα παιδιά κοντινού χωριού του οποίου σήμερα τα ίχνη έχουν χαθεί.






















Σελίδες