Χαβιαρόφουσκα: Το χρυσό μανιτάρι του Βατόλακκου-Ένας εκλεκτός μεζές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Χαβιαρόφουσκα: Το χρυσό μανιτάρι του Βατόλακκου-Ένας εκλεκτός μεζές


Οι τυχεροί, που το βρίσκουν στην Κρήτη, έχουν να λένε για τη νοστιμιά του. Η χαβιαρόφουσκα, ή Pisolithus spγια την οποία ο λόγος, είναι ένα πολύ ξεχωριστό μανιτάρι απ’ όλες τις απόψεις.

Ο Μανόλης Αβαράκης από το Βατόλακκο Χανίων έκανε πρόσφατα μια μοναχική βόλτα στα μέρη που ξέρει πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζονται αυτά τα μανιτάρια και κατάφερε να μαζέψει κάμποσα για να τα απολαύσει με καλή παρέα.

Οι χαβιαρίτες, όπως τους λένε στα μέρη του, είναι ένα μοναδικό βρώσιμο μανιτάρι που δεν μπορείς να το μπερδέψεις με κανένα άλλο.

Φύεται σε περιοχές με κοκκινόχωμα δύο φορές το χρόνο. Τα πρωτοβρόχια και τέλη του χειμώνα μέχρι τον Απρίλιο. Επιλέγει χωράφια χωρίς πολλές αγριάδες, στρωμένα και ακαλλιέργητα για μερικά χρόνια. Ωστόσο έχει εντωπιστεί και σε αμμώδεις περιοχές των Χανίων, όπως στο Ακρωτήρι, όμως η γεύση του δεν ήταν η ίδια. Το ίδιο μανιτάρι φύεται και σε περιοχές του Μαλεβιζίου όπου το αποκαλούν Λαόχι. 

Για να το βρεις πρέπει πέρα από το μέρος να ξέρεις και την όψη του, αφού πολλές φορές προεξέχει λίγο έξω από το έδαφος και δεν το εντοπίζεις εύκολα.

Καθαρίζονται σαν τις πατάτες και μετά τα κόβουν φέτες. Αν δεν τα καταναλώσουν αμέσως τα βάζουν στην κατάψυξη ώστε να παγώσουν απλωμένα πάνω σε δίσκο. Μετά τα αφαιρούν και τα τοποθετούν σε σακουλάκια, αφού πλέον δεν κινδυνεύει να κολλήσει η μια φέτα με την άλλη, και τα επανατοποθετούν στην κατάψυξη. Όταν θελήσουν βγάζουν μερικές φέτες και τις τρώνε.

Όσο για το πώς είναι καλύτερα να μαγειρευτούν ο κ Αβαράκης μας είπε πως μπορούν να τηγανιστούν αλευρωμένοι ή και όχι και στο τέλος να σβηστούν με ξύδι και αρισμαρί. Με αυτό τον τροπο τρως τους χαβιαρίτες και γλύφεις και τα δάκτυλα σου. Τρώγονται όμως και ωμοί με λίγο λεμόνι. Αν πέσουν ωστόσο στα χέρια επαγγελματιών μαγείρων μπορούν να λειτουργήσουν όπως και τα κλασικά μανιτάρια, σε σάλτσες κτλ.

Κάποιοι τα έχουν ονομάσει αυτά τα μανιτάρια τρούφα των φτωχών, λόγω της όψης τους, όμως όπως εξηγεί ο κ Αβαράκης, δεν μοιάζουν στη γεύση με τρούφα παρότι έχουν και αυτά πολλά θρεπτικά συστατικά.

Ο Μανόλης Τσαγκαράκης μας είπε πως το εν λόγω μανιτάρι έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Όταν κάνει τον κύκλο του και μαραθεί εσωτερικά του δημιουργείται μια σκούρα σκόνη, σαν κακάο. Παλιά στα χωριά όταν τα παιδάκια πάνω στο παιγνίδι έπεφταν και έκαναν πληγές στο σώμα τους τους έβαζαν επάνω στην πληγή αυτή τη σκόνη και εκείνη επουλώνονταν πολύ γρήγορα. Μάλιστα λέγεται πως αρχαίοι Έλληνες όταν τραυματίζονταν στις μάχες κάλυπταν τίς πληγές τους με την ίδια σκόνη 

Ελένη Βασιλάκη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα








Σελίδες