Το Πατσόπουλο Μεραμπέλου των 7 κατοίκων και ο Άγιος Αλέξανδρος του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Το Πατσόπουλο Μεραμπέλου των 7 κατοίκων και ο Άγιος Αλέξανδρος του


Το Πατσόπουλο ή ο Πατσόπουλος, όπως φέρεται να είναι η σωστή ονομασία του, είναι ένας πολύ μικρός οικισμός στο βόρειο τμήμα του Επάνω Μεραμπέλου που σήμερα ανήκει στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Σ αυτόν έχουν απομείνει μόλις επτά κάτοικοι που βιώνουν τη δική τους μοναξιά αφού στο Πατσόπουλο δεν υπάρχει ούτε καφενείο για να συναντήσει ο ένας τον άλλο.

Πρώτη απογραφή του οικισμού έχουμε το 1881 κι έκτοτε τον συναντάμε στις απογραφές που ακολουθούν.

Στην άκρη του Πατσόπουλου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Αλεξάνδρου, που θεμελιώθηκε το 1996, και ανεγέρθηκε στη συνέχεια με δαπάνες του Γεωργίου Παπλωματόπουλου με τη στήριξη όλων των πιστών της περιοχής. Τα εγκαίνια του έγιναν το 1998 από τον Μητροπολίτη Πέτρας Νεκτάριο.

Όπως ενημερώνουν μαρμάρινες πλάκες που έχουν αναρτηθεί μπροστά από την είσοδο του το οικόπεδο όπου είναι κτισμένος ήταν δωρεά της οικογένειας της Μαριάνθης Καφετζάκη ενώ στους ευεργέτες της συγκαταλέγεται και η Ευαγγελία Κ. Χανιωτάκη.

Ο Άγιος Αλέξανδρος είναι κτισμένος με τοπική πέτρα και διαθέτει ένα ευρύχωρο αύλειο χώρο. Στο εσωτερικό του κυριαρχεί ένα λιτό ξύλινο τέμπλο και πολλές εικόνες στους τοίχους του. 

Το Ιερό του φέρει τις τοιχογραφίες της Πλατυτέρας, στην κόγχη του, και ακριβώς κάτω απ' αυτήν τους συλειτουργούντες ιεράρχες.

Ελένη Βασιλάκη


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα













Σελίδες