Παρουσιάζεται το βιβλίο για τον Ιλαρίωνα Σιναϊτη στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Παρουσιάζεται το βιβλίο για τον Ιλαρίωνα Σιναϊτη στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου




Το βιβλίο του Γεωργίου Χ. Καμπαναράκη «Ιλαρίων Σιναϊτης ο Κρής. Ο λόγιος διαφωτιστής και μεταφραστής των γραφών Μητροπολίτης Τορνόβου Βουλγαρίας το έργο και η εποχή του» παρουσιάζεται την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο πολιτιστικό πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου στο Αρκαλοχώρι.

 Για το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ, ομιλητές θα είναι: ο
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο Γεώργιος Στγριλιγκάς Θεολόγος, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θεολόγων, ο Ιωάννης Τσερεβελάκης φιλόλογος, θεολόγος, άρχων πρωτονοτάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο Γεώργιος Χ. Καμπαναράκης φιλόλογος, συγγραφέας, συντονιστής, ο  Ιωάννης Λίλης επίκουρος καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης-Π. Ε. Ηρακλείου, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και με την υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγους Αρμάχας «Ο Ιλαρίων». 

Στο βιβλίο ο συγγραφέας εξετάζει την προσωπικότητα και το έργο του γεννημένου στην Κρήτη λόγιου εκπροσώπου του νεοελληνικού διαφωτισμού Ιλαρίωνος Σιναίτου Κρητός (1765-1838).

 Βαθύς γνώστης της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, μεταφραστής των ιερών κειμένων των γραφών, «Ζηλωτής της του Γένους Παιδείας», φλογερός πατριώτης ο Ιλαρίων επί μισό περίπου αιώνα κατέλαβε καίριες θέσεις στο Πατριαρχικό και το ευρύτερο Ρωμαϊκό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης. Από όλες αυτές τις θέσει βοήθησε πολλαπλώς στην μόρφωση του υπόδουλου γένους, στην ενδυνάμωση της εθνικής συνείδησης και προστάτευσε με κάθε τρόπο από την οθωμανική αυθαιρεσία τους χειμαζόμενους Έλληνες.

Στην συνέχεια εκλεγείς από την Πατριαρχική Σύνοδο Μητροπολίτης Τορνόβου Βουλγαρίας μεταλαμπάδευσε την Ελληνική γλώσσα και την Ελληνική Παιδεία στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο.

Ο τόπος καταγωγή του, η Αρμάχα, έχει τιμήσει τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα τοποθετώντας προτομή του στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπου δίπλα από το παλιό δημοτικό σχολείου (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Σελίδες