Ο βενετσιάνικος Άγιος Γεώργιος στο Θωμαδιανό-Από την εγκατάλειψη ξανά λειτουργικός - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Ο βενετσιάνικος Άγιος Γεώργιος στο Θωμαδιανό-Από την εγκατάλειψη ξανά λειτουργικός


Έξω από τον οικισμό του Θωμαδιανού στο Δήμο Βιάννου, ανάμεσα σε καλλιέργειες ελιάς, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για κτίσμα της Ενετοκρατίας, όπως μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες που καλύπτουν κάθε σπιθαμή του. Δυστυχώς η κατάσταση τους δεν είναι καλή κι αυτό επειδή, πέρα από τη φθορά που τους έχει επιφέρει ο χρόνος και η υγρασία είναι καλυμμένες από ένα παχύ στρώμα αιθάλης.

Όπως μας εξήγησε, κατά την επίσκεψη μας το ναό, ο εφημέριος του χωριού π. Κωνσταντίνος Σταματάκης, γενικότερα η κατάσταση της εκκλησίας δεν ήταν καλή, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, αφού είχαν κλαπεί πολλά από τα πελέκια της ενώ μέρος της στέγης είχε διαλυθεί και αναγκάστηκαν να προβούν σε αποκατάσταση, καλύπτοντας με κεραμίδια από παλιό σπίτι τη στέγη και με καινούργιες πελεκημένες πέτρες τα κενά που υπήρχαν σε άλλα σημεία του. 

Μάλιστα τα αρχικά πελέκια της πόρτας είχαν εντοπιστεί σε φαράγγι της περιοχής, σε ένα μύλο που λειτουργούσε εκεί, όμως λόγω του δύσβατου του τόπου αυτού δεν μπόρεσαν να τα μεταφέρουν πίσω στο ναό.

Οι δε τοιχογραφίες έχουν γεμίσει κάπνα επειδή, όταν ο ναός ήταν αφημένος και σε κακή κατάσταση, τον χρησιμοποιούσαν ως υπόστεγο για να προφυλάγονται από το κρύο και τη βροχή όσοι μάζευαν ελιές στην περιοχή, ανάβοντας μάλιστα στο εσωτερικό του και φωτιά.

Με λίγη προσοχή πάντως μπορεί να διακρίνει κανείς ανάμεσα στις φθαρμένες τοιχογραφίες τμήματα από καβαλάρηδες Αγίους, τους συλλειτουργούντες ιεράρχες κάτω από την κόγχη του Ιερού, τη μορφή της Αγίας Αναστασίας, ανάμεσα σε μορφές τεσσάρων γυναικών, και ένα μικρό τμήμα, μάλλον από παράσταση της Βαϊοφόρου.

Οι εργασίες αναστύλωσης στον Άγιο Γεώργιου του Θωμαδιανού ολοκληρώθηκαν το 1991 ενώ τα εγκαίνια του έγιναν το 2002. Ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα που οδηγεί το ναό έδωσε άδεια και στρώθηκε με τσιμέντο το δρομάκι που οδηγεί σε αυτόν ενώ με τη βοήθεια των κατοίκων σκίστηκαν χαράκια και φτιάχτηκαν οι πλάκες που βλέπουμε να καλύπτουν τον αύλειο χώρο του.

Να σημειώσουμε πως έξω από το ναό στα παρακείμενα με αυτόν χωράφια υπήρχαν παλιότερα τάφοι.


Τον Άγιο Γεώργιο τους οι κάτοικοι του Θωμαδιανού τον γιορτάζουν στις 23 Απριλίου αλλά και στις 3 Νοεμβρίου του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)










Σελίδες