Ο 25χρονος Νίκος Ξυλούρης σε ταβέρνα του Ηρακλείου το 1961 (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ο 25χρονος Νίκος Ξυλούρης σε ταβέρνα του Ηρακλείου το 1961 (βίντεο)


Από αριστερά: Ο Κίμων Βασ. Μανουράς, ο Νίκος Ξυλούρης, η Σύζυγος του Ουρανία, ο Γεώργιος Ξυλούρης ή Μπροκάκης, ο Ευδόκιμος Χαιρέτης και ο Ελευθέριος Εμ. Ξυλούρης ή Χότζας

Ένα μοναδικό σε αξία βίντεο, όπου ο μεγάλος Κρητικός καλλιτέχνης Νίκος Ξυλούρης εμφανίζεται να παίζει λύρα σε ταβέρνα του Ηρακλείου το 1961, είχε την τύχη να τραβήξει ο Αντώνης Τσουχλαράκης, (Anthony Sooklaris), μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, σε ένα από τα ταξίδια του στη γενέτειρα του Κρήτη.


Παρότι η μουσική και τα τραγούδια, που ακούγονται στο βίντεο, δεν είναι τα αυθεντικά που παίχτηκαν από το Νίκο Ξυλούρη τη δεδομένη στιγμή, αλλά μεταγενέστερες ηχογραφήσεις του, είναι σημαντικό το να βλέπεις τον "Αρχάγγελο" της Κρήτης στα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα του.

Είναι μάλιστα τόσο νέος, μόλις 25 ετών, όταν καταγράφηκε στο εν λόγω βίντεο που μόνο όσοι έχουν δει παλιές του φωτογραφίες του σε νεαρή ηλικία μπορούν να τον αναγνωρίσουν.


 Για την ιστορία να πούμε πως ο Νίκος Ξυλούρης ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο «Μια μαυροφόρα που περνά», το 1958. Ήταν η χρονιά που παντρεύτηκε και μετακόμισε με τη σύζυγο του Ουρανία στο Ηράκλειο.

 Συνεπώς στο βίντεο τον βλέπουμε πραγματικά στα πρώτα χρόνια της σημαντικής καριέρας του, που έμελε να τον αναδείξει ως έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που γέννησε η Κρήτη.

Σελίδες