Τραγικές εικόνες: επικονίαση φυτών με το χέρι επειδή αφανίστηκαν οι μέλισσες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τραγικές εικόνες: επικονίαση φυτών με το χέρι επειδή αφανίστηκαν οι μέλισσες




Μπορεί να μοιάζει παρατραβηγμένο όμως είναι αληθινό,τραγικό και αν δεν προσέξουμε ίσως γίνει κάποια ημέρα κομμάτι και της δικής μας πραγματικότητας.

 Σε περιοχές της Κίνας, όπου η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων εξαφάνισε τους πληθυσμούς των μελισσών, αναλαμβάνουν εργάτες να κάνουν με το χέρι την επικονίαση των φυτών.

Συχνά λέγεται πως αν κάποια ημέρα εξαφανιστούν οι μέλισσες θα εξαφανιστεί και το ανθρώπινο είδος αφού θα σταματήσει η παραγωγή των φυτών και δεν θα μπορεί τίποτα να επιβιώσει. 

Ο φόβος αυτός δυστυχώς, λίγο απέχει από το να γίνει πράξη μια και ο μεγάλος εχθρός των μελισσών, τα φυτοφάρμακα, έχουν τόσο ευρεία χρήση που σκοτώνουν σταδιακά αυτά τα ζωτικά για ύπαρξη μας έντομα.

Σε επαρχίες της Κίνας οι εργάτες, που σημειωτέον κοστίζουν λιγότερο από την αγορά μελισσών,  χρησιμοποιώντας πινέλα μεταφέρουν γύρη από άνθος σε άνθος ώστε να γονιμοποιηθούν τα φυτά.

Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων οδήγησε στη δραματική μείωση των μελισσών αλλά και άλλων επικονιαστών, όπως οι πεταλούδες, στην Κίνα απειλώντας τις καλλιέργειες των φρούτων.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, προειδοποίησε ότι οι πληθυσμοί των μελισσών, των πεταλούδων αλλά και των υπολοίπων επικονιαστών σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο λόγω της ρύπανσης, των φυτοφαρμάκων και της κλιματικής αλλαγής.


Η έκθεση αναφέρει ότι οι επικονιαστές γενικά είναι υπεύθυνοι για το 5-8% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής, που σημαίνει ότι η μείωση εγκυμονεί κινδύνους για την προμήθεια των τροφίμων στον κόσμο.


Η δραματική μείωση των επικονιαστών δεν αφορά όμως μόνο την Κίνα. Δυστυχώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του  oreinomeli.wordpress.com  και στη χώρα μας έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν συσκευές επικονίασης κυρίως για είδη όπως οι ντομάτες.

 Στην περίπτωση της ντοματιάς ο καλύτερος επικονιαστής είναι ο βομβίνος. Ένα είδος άγριας μέλισσας που στην προσπάθειά του να συλλέξει τη γύρη δονεί τα άνθη μεταφέροντας τη γύρη και στα υπόλοιπα. Επειδή ωστόσο ο βομβίνος δεν υπάρχει σε κυψέλες όπως άλλα είδη μελισσών κινδυνεύει από τη δράση του ανθρώπου και κυρίως τις γεωργικές πρακτικές του.


Φανταστείτε να έλθει εποχή που οι μέλισσες θα πάψουν να υπάρχουν και θα αναλαμβάνουν οι άνθρωποι με τεχνητά μέσα να κάνουν τις επικονιάσεις για να μπορούμε να φάμε φρούτα και λαχανικά; φανταστείτε πόσο θα διαταραχθεί η ισορροπία της φύσης; φανταστείτε την ανυπαρξία γεύσεων και αρωμάτων στα προϊόντα που παράγει η γη; αν αυτό δεν είναι εφιάλτης τότε τι είναι;

Σελίδες