Μια χιουμοριστική προσέγγιση των αγροτικών κινητοποιήσεων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Μια χιουμοριστική προσέγγιση των αγροτικών κινητοποιήσεων




Του Κώστα Παπαδομανωλάκη

Ξυπνώ την ταχινή, στσι  5 το πρωί, σα και την κάθε μέρα, και φωνιάζω τση γυναίκας μου, τση Μαριώς. Άφαντη η Μαριώ. Φωνιάζω του Σηφαλιού, μα πράμα! Μωρέ, πού’ χουνε πάει όλοι σήμερο;

Σηκώνομαι απού λες, ρίχνω και μια μαθιά στο λαπιτόπι, να τσεκάρω τα ι-μέιλ μου. Ώπα, έχομε νέο μήνυμα. Τ’ ανοίγω και ήντα θωρώ; Ο Τζωρτζάκης, μωρέ, ο Γιώργης μου’ χει στείλει μήνυμα και με ρωτά ανέ θα συμμετέχω, λέει, στην απεργία, που θα κάμομε σήμερο στο δρόμο τση Γιοφύρου. Να φέρω, λέει, γυναίκα και κοπέλια και να πάω.

 Δενε διάβασα ‘γω άλλο πράμα μόνο την τελευταία σειρά. Ήκαμα σκρολ νταουν και είδα απού μου’ γραφε να φέρω και κάνα ωζό, κάνα Haig ,να φάμε και να πιούμε πράμα. Ήντα’ τανε δα να ‘κούσω γω για ποτό και φαΐ; Λέω «ωωωωπα! Επαέ ήμαστονε! Σήμερο διαδηλώνομε!»

Ξεκινώ και παίρνω κάτω, απού λες, και φτάνω στη Γιόφυρο, με το χάιλουξ, το 4Χ4. Εκιά με περιμένουνε τ’ άλλα τα κοπέλια, που΄χουνε κλείσει όλους τσι δρόμους και φωνιάζουνε εδα και κάνουνε πανικό! Και απο κιας ήτονε και οι οδηγοί και κάτι άλλοι που δε τζη θέλανε. Βλαστιμίδι να δει το μάτι σου!

 Και ωστόσο, μου φωνιάζει το Δημητρώ και μου λέει: «Μανούσο! Γύρε κάτω να μασε συντράμεις!». Αλλά επλακώσανε και από δίπλα οι κάμερες και τα μικρόφωνα και λέω: «Παναγίαααα μου!» και φθιάχνω τη φράντζα και κατεβαίνω εκέ μπροστά, να φαίνομαι.

Περνούνε οι ώρες, βαριούμαι. Πίνω μια κούπα ρακή, τρώγω κι ένα μερί από ‘να ωζό, που εσφάξαμε και ξανατρέχω να φωνιάξω και να διαμαρτυρηθώ μαζί με τσ’ άλλους, τσ’αρχηγούς. Και ωστόσο, θωρώ και είχανε φύγει ούλοι! «Ω, γαμώ»!, λέω, «εποκοιμήθηκα ‘πο κάτω από το δεντρό και τσι’ χασα! Δε βαριέσαι! Θα φάμε μια ολιά αντικριστό, κάνα πορτακαλάκι, από κιανά,  που επετούσανε ύστερο οι συνάδελφοι!»


Ω, μωρέ κουρασμένα παλικαράκια! Θέλει, μωρέ, και η Επανάσταση την αφηρημάδα τζη! Αλλιώς, πώς θα τση μοιάσομε τση χώρας; Τ’ ανάσκελα ίσα κάτω...;


Σελίδες