Θα θυμηθούμε πως το Λιμενικό Περίπτερο είναι νεώτερο μνημείο όταν... καταρρεύσει - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Θα θυμηθούμε πως το Λιμενικό Περίπτερο είναι νεώτερο μνημείο όταν... καταρρεύσει



Πως μπορεί μια παραλιακή πόλη να αφήνει κτίρια "χρυσάφι" να καταστρέφονται παραδομένα στην φθορά του χρόνου ενώ θα μπορούσε να τα κάνει σημαία για την ανάπτυξη της;

Αυτό σκέφτομαι κάθε φορά που παρατηρώ την κατάντια του Λιμενικού Περιπτέρου στο Μπεντενάκι.

 Πόση εγκατάλειψη άραγε μπορεί να αντέξει ακόμα το συγκεκριμένο κτίριο, κηρυγμένο ως νεώτερο μνημείο του Ηρακλείου;


Τα διαβρωμένα σίδερα του προβάλουν μέσα από τους ετοιμόρροπους τοίχους  παραπέμποντας στην μακάβρια εικόνα νεκρού σε αποσύνθεση. 

Ούτε τα χαρούμενα χρώματα των γκράφιτι, που κάποιοι νέοι έφτιαξαν στην πρόσοψη του, είναι ικανά να απαλύνουν την άθλια εικόνα του , που εκπέμπει SOS.

Για την ιστορία να πούμε πως το Λιμενικό Περίπτερο είναι κατασκευή του  1951, σε μελέτες του  Αρχιτέκτονα Ιωάννη Τζομπανάκη. 

Παρότι ο τουρισμός τότε δεν είχε εισβάλει στο Ηράκλειο οι Αρχές του λιμανιού θεώρησαν πως με ένα τέτοιο κτίριο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η περιοχή και να προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης στους κατοίκους της πόλης.

 Πράγματι οι παλιοί Ηρακλειώτες έχουν συνδέσει στη μνήμη τους αυτό το χώρο με ατέλειωτες νύχτες διασκέδασης, με αποκριάτικα πάρτι και γλέντια ενώ το τότε Λιμενικό Ταμείο με σημαντικά έσοδα από την εκμίσθωση του.


Το 2006 το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού νεώτερο μνημείο αλλά δυστυχώς ουδόλως η απόφαση αυτή συνέβαλε στην διατήρηση του σε καλή κατάσταση και κυρίως στην αξιοποίηση του.



Παρότι ίσως στην πιο προνομιούχα θέση στο θαλάσσιο μέτωπο του Ηρακλείου, το Λιμενικό Περίπτερο έχει αφεθεί στην τύχη του από τον ΟΛΗ λες και δεν αποτελεί περιουσιακό του στοιχείο αλλά βάρος, την ύπαρξη του οποίου έχει ξεχάσει.

Ε.Β

Σελίδες