Καλή η στήριξη προς τους αγρότες αλλά να είναι ουσιαστική κι όχι τυπική - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Καλή η στήριξη προς τους αγρότες αλλά να είναι ουσιαστική κι όχι τυπική



Την επικείμενη δυναμική, όπως σχεδιάζεται, κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης με βάση τις ανακοινώσεις που βλέπουμε να δίδονται στον Τύπο θα στηρίξουν διάφοροι φορείς.

Ωστόσο η πρακτική του παρελθόντος, σε επίπεδο πραγματικής υποστήριξη των αγροτών στους αγώνες που κατά καιρούς κάνουν για την προάσπιση της δουλειάς τους και της αδήριτης ανάγκης να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να διατηρήσουν ανταγωνιστικό  τον πρωτογενή τομέα, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για «εξωγενή» στήριξη.

Η «στήριξη», των εκτός του αγροτικού τομέα φορέων προς τους αγρότες,  είθισται να περιορίζεται σε κάποια ανακοίνωση και στην μετά βίας παρουσία ενός ή δύο ατόμων από το φορέα στο συλλαλητήριο που οργανώνεται.

Με αυτό τον τρόπο, δυστυχώς, το μήνυμα δεν φτάνει σωστά στις κυβερνήσεις. Οι αγρότες δείχνουν να είναι μόνοι τους στην προσπάθεια τους αυτή, σε δύσκολες συγκυρίες, όπου απαιτείται πραγματική ενότητα και κοινός αγώνας.

Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν άλλες επαγγελματικές ομάδες για να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα τους στην εργασία.

Αυτή η ανάγκη για ομόθυμο αγώνα και προστασία των ανθρώπων που είναι δίπλα μας έχει εκφραστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον Μπέρτολντ Μπρεχτ (παρότι άλλοι αποδίδουν το ποίημα στον Πάστορα Martin Niemöller):

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,
Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…
Για σένα που νομίζεις..
ότι η δική σου σειρά δε θα φτάσει ποτέ..
ότι επειδή ακόμη δε χρειάστηκε να πας στο νοσοκομείο
και να σε διώξουν
γιατί δεν έχεις λεφτά..
Ότι επειδή ακόμη έχεις ένα πιάτο φαΐ, δε θα στο πάρουν
Ότι ακόμη δε σου πήραν το σπίτι του πατέρα σου
για χρέη στο Δημόσιο, θα τη γλυτώσεις
Ότι επειδή το παιδί σου ακόμη είναι στο σχολείο, θα συνεχίσει..

Ότι η ζωή σου δεν επηρεάζεται από εκείνη του διπλανού σου..»

Σελίδες