H ασθένεια που θεράπευαν στην Κρήτη του παρελθόντος με παιδικά ούρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

H ασθένεια που θεράπευαν στην Κρήτη του παρελθόντος με παιδικά ούρα



Είναι γνωστό πως παλιά στα χωριά της Κρήτης όταν τσιμπούσε μέλισσα, σφίγγα ή σβούρος κάποιον του έλεγαν πως αν ουρήσει πάνω στο σημείο εκείνο θα πάψει να πονάει και να έχει φαγούρα.

Όμως τα ούρα, και μάλιστα τα παιδικά, φαίνεται να ήταν θεραπευτικά και για μια άλλη ασθένεια και μάλιστα των ματιών.

Ο λαογράφος Ιωάννης Γαϊτανάκης, από την Ιεράπετρα μίλησε στο συνέδριο, που είχε γίνει προ ετών στο Ρέθυμνο για τη λαϊκή ιατρική, για τη θεραπεία του Τσίμπλη και η διήγηση του, που σας παρουσιάζουμε, είναι πράγματι απολαυστική.

«Ήμουνα δεν ήμουνα τεσσάρω χρονώ, όταν ξυπνώντας ένα πρωί, ένοιωσα με τρόμο πως τα τσίνορα μου ήταν κολλημένα. Έβαλα τις φωνές κι η μάνα μου πούρθε αμέσως κοντά μου με παρηγόρησε.

-Δεν είναι πράμα, παιδί μου…Τσίμπλης σ’ έπιασε. Ήκαμες το τζουρνάκι σου;

-Όι…

-Ε κάμε μιαολιά μέσα στο χεράκι σου και πλύνε σιγά  σιγά τα ματάκια σου, να δεις πως δα ξεκολλήσουνε ντελόγο!

Πραγματικά μ’ αυτό το θαυματουργό «κολλύριο», που παράγει ο οργανισμός μας, άφθονο και αδαπάνως, αμέσως ανοίξανε τα βλέφαρα μου και «εγένετο φώς» . Εκείνα τα χρόνια ο τσίμπλης (αραπότσιμπο μάλιστα τον λέγανε γιατί μας ήρθε από τις βορειοαφρικανικές χώρες), έκανε θραύση.

Δεν ήταν μόνο τα πιτσιρίκια, και οι μεγάλοι το ίδιο βάσανο είχαν. Φάρμακα ουσιαστικά δεν υπήρχανε, εχτός από αφεψήματα κάποιων βοτάνων για πλύσεις (χαμομήλι πχ) και παράλληλα έκαναν δίαιτα, νηστεία, όπως τη λέγανε, που σήμαινε χυλό χωρίς αλάτσι, ζορμά, χορταρικά κτλ για τους μεγάλους και για μας τα μικρά ψωμί, κρίθινο, αλλά πασπαλισμένο με ζάχαρη-μεγάλη υπόθεση για μας…Και βέβαια στην ημερήσια διάταξη το τζουρνάκι των κοπελιώ ως κολλύριο!.

Δεν θα ξεχάσω με πόσο σφίξιμο και συστολή αναγκαζόμουν να γεμίσω με το πρωινό περιεχόμενο της κύστης μου τις χούφτες των μεγάλων για δική τους χρήση!».

Τώρα με ακρίβεια να σας πω ποια από τις 3.079 ουσίες που περιέχουν τα ούρα λειτουργούσε θεραπευτικά γι αυτή την ασθένεια είναι δύσκολο.

Εκείνο που επιστημονικά έχει αποδειχθεί είναι πως από τις χιλιάδες αυτές ουσίες των ούρων μόνο οι 72 προέρχονται από βακτήρια,  οι 1.453 παράγονται από το ανθρώπινο σώμα και οι υπόλοιπες  2.282 προέρχονται από τη διατροφή μας τα φάρμακα, τα καλλυντικά ή και την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στα τσιμπήματα εντόμων σίγουρα ρόλο θεραπευτικό έπαιζε η αμμωνία, που είναι μια από τις ουσίες των ούρων, και μάλιστα αυτήν ανέφεραν, με απλά λόγια, όταν έπρεπε να εξηγήσουν οι μεγάλοι στα παιδιά γιατί έπρεπε να ουρήσουν πάνω στο τσίμπημα.  

Της Ελένης Βασιλάκη

(Οι πληροφορίες προέρχονται από τα Πρακτικά του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τη λαική ιατρική που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το 2000, από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου, τα οποία και μας διέθεσε ο παλαιοπώλης Βαγγέλης Κρασαγάκης)

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες