Βουτιά στις πεντακάθαρες παραλίες του Λέντα με τους φανταστικούς σχηματισμούς βράχων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Βουτιά στις πεντακάθαρες παραλίες του Λέντα με τους φανταστικούς σχηματισμούς βράχων


   
Και στο βάθος, ανατολικά του Λέντα, ο ελέφαντας
Αν θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια καθαρή θάλασσα με δροσερό νερό, χωρίς να γίνεται το αδιαχώρητο, παρέα με ένα λιοντάρι, έναν ελέφαντα και έναν κροκόδειλο, δεν έχετε παρά να κατηφορήσετε προς τα νότια του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα προς την περιοχή του Λέντα.

Οι επιλογές για μπάνιο σ αυτή την περιοχή είναι πολλές, σε οργανωμένες ή ερημικές παραλίες,για οικογενειακές αποδράσεις ή απλά με την παρέα σας.

Και φυσικά όταν μιλάμε για λιοντάρι, ελέφαντα και κροκόδειλο δεν εννοούμε αληθινά ζώα αλλά τους σχηματισμούς των βράχων που ξεχωρίζουν γύρω από το Λέντα και παραπέμπουν σε αυτά τα είδη, με τρόπο εκπληκτικό.

Το λιοντάρι του Λέντα. Πηγή:lentas-online
Αν κοιτάξετε δυτικά του χωριού του Λέντα το ακρωτήρι που θα δείτε, το οποίο ονομάζεται Κεφάλα ή Λέοντας, μοιάζει καταπληκτικά με λιοντάρι. 

Από αυτό το ύψωμα διακρίνεται ξεκάθαρα μέσα στη θάλασσα ένας βράχος, ίδιος με ελέφαντα, που βουτά την προβοσκίδα του στο νερό. Ανατολικά δε του χωριού το ακρωτήριο Τράφουλας, μοιάζει με το κεφάλι ενός κροκοδείλου.

Το ακρωτήριο Τράφουλας που μοιάζει με κροκόδειλο
Γενικότερα η περιοχή εξάπτει τη φαντασία και θεωρείται, ενεργειακά, μια από τις καλύτερες για ξεκούραση και χαλάρωση.

Ο Λέντας απέχει περίπου 74 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, και είναι χτισμένος στη θέση της αρχαίας πόλης του Λεβήνα. Μάλιστα το όνομα του προέρχεται ακριβώς από την ομοιότητα που έχει το ακρωτήρι με λιοντάρι δυτικά του. 

Μπροστά στο χωριό θα βρείτε μια οργανωμένη παραλία, με αλμυρίκια, δίπλα σε ταβέρνες και καφετέριες, με ψιλό βότσαλο και χωρίς έντονο κυματισμό, τις περισσότερες φορές, καθώς προστατεύεται ανατολικά και δυτικά από τους ανέμους.

Ο όμορφος οικισμός του Λέντα
Δυτικά του Λέντα θα δείτε την παραλία του Δισκού ή Δυτικού. Βρίσκεται στην απόληξη του ομώνυμου οικισμού και είναι μια εκτεταμένη παραλία με άμμο, ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, τα οποία βαθαίνουν απότομα. Κι εδώ υπάρχουν δέντρα που προφέρουν τη σκιά τους ενώ πρόκειται για ένα σημείο που επιλέγουν συνήθως οι γυμνιστές.

Ο Δισκός από ψηλά
Η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή, περίπου 4 χιλιόμετρα ανατολικά του Λέντα, είναι σίγουρα ο Τράφουλας. με την ομώνυμη παραλία. Είναι βέβαια λίγο δύσκολο να φτάσετε ως εκεί μέσα στο κατακαλόκαιρο καθώς το αυτοκίνητο δεν την πλησιάζει. Έτσι πρέπει είτε να περπατήσετε και να διασχίζετε ένα μικρό φαράγγι, μήκους σχεδόν 700 μέτρων, είτε να πάτε με σκάφος.

Τράφουλας, Πηγή: lentas-online
Η κατάληξη του φαραγγιού είναι μια αρκετά μεγάλη, με χαλίκια και άμμο παραλία, που στα ανατολικά της διαθέτει σπηλαιώσεις οι οποίες προσφέρουν σκιά. Εκεί βέβαια δεν υπάρχουν ούτε δέντρα, ούτε ταβέρνες οπότε πρέπει να μεριμνήσετε από πριν για νερό και φαγητό.

Παραλία Όστρια. Πηγή: lentas-online
Επίσης σε κοντινή απόσταση από το Λέντα θα βρείτε τον Ανατολικό  Τσίγκουνα ή αλλιώς Πετράκης ή Όστρια, από τα ονόματα των ξενοδοχείων που υπάρχουν εκεί. Η παραλία εδώ είναι μεγάλη, με βότσαλα και αλμυρίκια, βαθιά αλλά μη οργανωμένη. Βέβαια υπάρχουν σε κοντινή απόσταση κάποιες ταβέρνες μπροστά στις οποίες θα βρείτε μερικές ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Ακόμα πιο ανατολικά, περίπου 3 χιλιόμετρα από το Λέντα μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Λούτρα, η οποία απλώνεται δίπλα στο λιμανάκι, και προσφέρεται επίσης για ψάρεμα.

Παραλία Λούτρα, Πηγή: lentas-online


Το απέραντο γαλάζιο του Λέντα

Ο βυθός του Λέντα,Φωτογραφία : Χρήστος Οικονομάκης

Φωτογραφία:  Χρήστος Οικονομάκης
(Πληροφορίες αντλήθηκαν από το lentas-online )

Σελίδες