Λυγαριά: Το γυναικείο βότανο που απαγορεύεται αυστηρά να καταναλωθεί από άντρες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Λυγαριά: Το γυναικείο βότανο που απαγορεύεται αυστηρά να καταναλωθεί από άντρες




Η λυγαριά ή Vitrex agnus-castus, είναι ένα πολύ χρήσιμο φυτό για τις γυναίκες που δεν πρέπει ωστόσο επ’ ουδενί να λαμβάνεται από τους άντρες.

Πρόκειται για ένα πολυετές και πολύκλωνο μικρό δένδρο ή θάμνο που έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους για την θεραπεία των γυναικείων παθήσεων.


 Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος είχαν τονίσει τη χρησιμότητα της λυγαριάς ως βοτάνου σε γυναικείες παθήσεις και κατά τον τοκετό, για την υποβοήθηση εξόδου του πλακούντα.

Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως από γυναίκες σε αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, εμμηνόπαυση, μηνορραγία (βαριά εμμηνόρροια),  παθήσεις μαστού, πονοκέφαλο, καταρροή, χολέρα, κολικούς, διάρροια, δυσπεψία, διαταραχές του ωτός, πυρετό, καρδιακές παθήσεις, ημικρανία, αιμορροΐδες, διαταραχές του ήπατος ελονοσία ρευματισμούς, παθήσεις του δέρματος, έλκη.


Ωστόσο μία από τις ιδιότητές της λυγαριάς είναι πως κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές στους άνδρες γι αυτό, το Μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε στα μοναστήρια για να ρίξει τη λίμπιντο των μοναχών προκειμένου να αφοσιωθούν μόνο στα θεία...αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει γνωστό στην Ευρώπη ως το «πιπέρι του μοναχού».

Τα φύλλα και οι σπόροι της λυγαριάς, λιωμένοι σαν κατάπλασμα, θεραπεύουν τα σπυριά, τα αποστήματα και τα αιματώματα, καταπραΰνουν τους πόνους από δάγκωμα φιδιού, καταπραΰνουν και θεραπεύουν τις φλεγμονές των ματιών.

Τα άνθη της λυγαριάς διώχνουν τις μύγες ενώ είναι πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό.






Πηγές: emedi και healthyliving

Σελίδες