Προσυνέδριο για το χαρούπι στον αναστηλωμένο Χαρουπόμυλο στο Πάνορμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Προσυνέδριο για το χαρούπι στον αναστηλωμένο Χαρουπόμυλο στο Πάνορμο


Στην προσπάθειά της για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της χαρουπιάς, η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», που έχει αναστηλώσει το μοναδικό βιομηχανικό μνημείο της Κρήτης, τον Χαρουπόμυλο Πανόρμου, και τον έχει μετατρέψει σε ένα σύγχρονο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, όντας υπεύθυνη για τη διαχείρισή του, διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 9 Ιουνίου και ώρα 17.00 – 20.30 προσυνέδριο για τη χαρουπιά και τις πολυδιάστατες ιδιότητές της .

Θα ακολουθήσει, προς το τέλος του 2018, Μεσογειακό Συνέδριο για το ίδιο θέμα.

Μέχρι στιγμής, έχει προκριθεί στο δεύτερο στάδιο η πρότασή της Εταιρείας για την αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού στην Κρήτη, προκειμένου να ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση και ανάδειξη αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος με τη μεγάλη διατροφική και πολιτισμική αξία.

Το δεύτερο στάδιο, είναι εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερόμενων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η τελική απόφαση θα κριθεί αργότερα, μετά από ολοκληρωμένη πρόταση που θα κατατεθεί στις 2 Ιουλίου. 

Για το λόγο αυτό παρακαλείται οποίος γνωρίζει κάποια στοιχεία αναφορικά με το χαρούπι να τα γνωστοποιήσει προκειμένου να εμπλουτιστεί η πρόταση (ιστορίες, γνωμικά, γεγονότα κ.ά.) . 

Η ένταξη της αγροδιατροφικής παράδοσης του χαρουπιού στην Κρήτη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα βοηθήσει σημαντικά στην άνάδειξη και προώθηση του χαρουπιού και των προιόντων του.

Στοιχεία Επικοινωνίας Κορίννα Μηλιαράκη 6974.920998, korinamiliaraki@yahoo.gr, info@epimenides.gr

Σελίδες