Το κατασκευασμένο το 1915 κοινοτικό πλυσταριό στο Φόδελε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Το κατασκευασμένο το 1915 κοινοτικό πλυσταριό στο Φόδελε




Χωριό με πολύ νερό το Φόδελε δεν θα μπορούσε να αφήσει, τον παλιό καλό καιρό, τις γυναίκες του χωρίς ένα οργανωμένο πλυσταριό. 

Σχεδόν στα περισσότερα χωριά της Κρήτης, όπου υπάρχουν ποταμάκια, ρυάκια και πηγές με άφθονο νερό, συναντάμε και πλυσταριά αυτού του τύπου. Άλλα στεγασμένα κι άλλα υπαίθρια, όλα όμως με τις γούρνες τους και παροχή νερού κατευθείαν από την πηγή του.


Στο Φόδελε το κοινοτικό πλυσταριό, όπως μας πληροφορεί η πέτρινη πινακίδα στην είσοδο του, κατασκευάστηκε το 1915 στη θέση "Κεφαλοβρύσα με δαπάνη της τότε κοινότητας.

Βρίσκεται μέσα σε κλειστό χώρο, οπότε διευκόλυνε το πλύσιμο, χειμώνα καλοκαίρι, ενώ διαθέτει δύο μεγάλες γούρνες. Το νερό φθάνει σε αυτές μέσα από πέτρινο αγωγό και στη συνέχεια χύνεται προς την πλευρά του ποταμού.


Τέτοιες δομές σε εποχές που τα σπίτια δεν είχαν πλυντήρια, ήταν σωτήριες για τις γυναίκες κάθε χωριού διευκολύνοντας τη ζωή τους που ήταν γεμάτη υποχρεώσεις, εντός και εκτός σπιτιού. 

Παράλληλα ήταν κι ένα μέσο κοινωνικής επαφής αφού εκεί συγκεντρώνονταν όλες μαζί κι έλεγαν τη χαρά ή τον πόνο τους αλλά και τα νέα του χωριού.  






Σελίδες