Πολυκόμπι: Ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη γη με τρομερές θεραπευτικές ιδιότητες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Πολυκόμπι: Ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη γη με τρομερές θεραπευτικές ιδιότητες





Το όνομα του είναι πολυκόμπι ή κοντυλόχορτο ή ιππουρίδα των αγρών ενώ επιστημονικά θα το βρούμε ως Ιππουρίς η αρουραία, ή Equisetum arvense.

Πρόκειται για ένα φυτό που υπάρχει στη γη εδώ και τουλάχιστον 390 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς ενώ πήρε την επιστημονική ονομασία του ως Equisetum από τις λέξεις "equus" (άλογο) και "sacta" (τρίχα) επειδή τα κλαράκια του είναι σκληρά όπως οι τρίχες του αλόγου.

 Ο Διοσκουρίδης έλεγε ότι το πολυκόμπι κοπανισμένο και επαλειμμένο θεραπεύει τελείως τις πληγές και για αυτό χρησιμοποιούταν σαν επουλωτικό. Στο παρελθόν χρησιμοποιείτο για το γυάλισμα των μετάλλων και του ξύλου. Αυτό γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πυρίτιο που ενεργεί σαν λειαντικό μέσο.Το αγγλικό του όνομα, bottlebrush σημαίνει ότι χρησιμοποιούταν σαν βούρτσα για μπουκάλια. Το πολυκόμπι δενόταν στις ουρές των ζώων για να τα βοηθά να διώχνουν τα έντομα, για αυτό λεγόταν στα αγγλικά και horsetail(αλογοουρά).


Το πολυκόμπι  περιέχει μεγάλες ποσότητες πυριτικού οξέος και αλάτων, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αλκαλοειδή, σαπωνίνες, στερόλες, τανίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, θείο.

Μάλιστα τη  θεραπευτική του αποτελεσματικότητα την οφείλει στο ότι αυτή η μεγάλη περιεκτικότητα σε πυρίτιο, μπορεί να απορροφηθεί γρήγορα από τον οργανισμό επειδή είναι πολύ  ευδιάλυτο

Οι χρήσεις και η θεραπευτικές του δράσεις είναι πάρα πολλές καθώς  σταματά την αιμορραγία των πληγών, τη ρινορραγία και τις αιμοπτύσεις.

Συντελεί στην επιτάχυνση της αποκατάστασης του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού καλυτερεύοντας την ισχύ του και την ελαστικότητα του.

 Το αφέψημα του βοτάνου προστιθέμενο στο νερό του μπάνιου βοηθά στην αποθεραπεία των διαστρεμμάτων και των καταγμάτων, καθώς και σε παθήσεις που προκαλούν ερεθισμούς και φλεγμονές του δέρματος, όπως το έκζεμα και ο έρπητας.


Έχει ευεργετική επίδραση γενικώς στο ουροποιητικό σύστημα και για αυτό ενδείκνυται, στις καταστάσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδας, τις παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, στη φλεγμονή του προστάτη, στην κατακράτηση υγρών και τις χρόνιες ογκώσεις των ποδιών.

Επιπλέον είναι από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία των ρευματικών αρθριτικών προβλημάτων, και βοηθάει τις αναπνευστικές παθήσεις, τη χρόνια βρογχίτιδα και φυματίωση, την αναιμία, εξασθένηση του οργανισμού.

Το διοξείδιο του πυριτίου που περιέχει βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες για αυτό προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση, και βοηθάει ασθένειες του στήθους, όπως το εμφύσημα.


Παρασκευή και δοσολογία

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 15-20 λεπτά. Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται 3 φορές την ημέρα.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε με εκουϊζέτο ένα λουτρό που έχει καλά αποτελέσματα για τον ρευματικό πόνο και τις χιονίστρες. Μουλιάζουμε 100 γραμμάρια βοτάνου σε καυτό νερό για μία ώρα και ρίχνουμε το νερό αυτό στο νερό του μπάνιου.

Το συγκεκριμένο βότανο  δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

Σελίδες