Ελίχρυσος: Το φυτό της αιώνιας νεότητας με τις σχεδόν "μαγικές" ιδιότητες για το δέρμα και τον οργανισμό μας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Ελίχρυσος: Το φυτό της αιώνιας νεότητας με τις σχεδόν "μαγικές" ιδιότητες για το δέρμα και τον οργανισμό μας




Το αιθέριο έλαιο που φτιάχνεται από ελίχρυσο θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία λόγω της ισχυρής αναζωογονητικής και επουλωτικής δράσης του.

Ο ελίχρυσος είναι ένα μυθικό φυτό που η φύση ευνόησε με την ιδιότητα της αιώνιας νεότητας καθώς παραμένει αναλλοίωτο είτε είναι δροσερό είτε ξερό.

Το όνομα του λέγεται πως το πήρε από τις λέξεις ήλιος και χρυσός είτε από το ελίσσω και χρυσός. Άλλες ονομασίες του, με τις οποίες μπορούμε να το βρούμε, είναι αμάραντος, αθάνατος και σεμπρεβίβα. 

Οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν στεφάνια από ελίχρυσο στους αθάνατους θεούς τους. Ο Θεόφραστος εκτιμούσε ιδιαίτερα αυτό το φυτό για την καταπραϋντική επίδραση που είχε στο θυμικό του ανθρώπου. Το φυτό αναφέρεται ακόμα στον Θεόκριτο που θαυμάζει το χρυσοκίτρινο χρώμα του, στον Διοσκουρίδη και τον Πλίνιο που το θεωρούν από τα καλύτερα αφιερώματα στα αγάλματα των θεών. 

Ο πρώτος βοτανικός κήπος με καθαρά επιστημονικό, ερευνητικό και μορφωτικό χαρακτήρα, που ιδρύθηκε από τον Αριστοτέλη το 350 π.χ. κοντά στον Ηριδανό, παραπόταμο του Ιλισού, περιείχε ελίχρυσο και πολλά σπάνια φυτά που έστελνε ο Μέγας Αλέξανδρος στο δάσκαλο του από τις ασιατικές χώρες τις οποίες κατακτούσε.

Στην αγορά σήμερα το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου είναι αρκετά ακριβό όμως αξίζει να το αποκτήσει κανείς γιατί έχει τόσες πολλές και εκπληκτικές ιδιότητες που δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα σε άλλο φυτό.

Περιέχει υδρογονάνθρακες, φλαβονοειδή, σεσκιτερπένια, καμφερόλη, κερκετίνη, λουτεολίνη, οξικό εστέρα νερόλης κι έτσι διαθέτει άριστες επουλωτκές ιδιότητες, επαναφέροντας το δέρμα σε πιο υγιή κατάσταση και καθυστερώντας τη γήρανση, χάρη στην ισχυρότατη κυταρρο-αναπλαστική του δράση.


Η δράση του είναι επίσης  αντιφλεγμονώδης,αντιλοιμώδης, αιμοστατική και λιπολυτική.

Σε ότι αφορά τις δερματικές παθήσεις  επιταχύνει τη θεραπεία δερματίτιδας, εγκαυμάτων, ακμής, έρπητα, πληγών, μωλώπων, εκζεμάτων και φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες.

Δεν είναι τοξικό και δεν προκαλεί ευαισθησίες. Ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν πως από τα πάνω από 200 είδη ελίχρυσου, που στο σύνολο τους αποστάζονται, μόνο ο ιταλικός ελίχρυσος παράγει το πραγματικό "αθάνατο" έλαιο .

Πρόκειται λοιπόν για ένα από τα πιο αναζοωγoνητικά και ιαματικά αιθέρια έλαια που παραδοσιακά στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε για τη χοιράδωση (φυματίωση των λεμφαδένων), το άσθμα, την αρθρίτιδα, και τους πονοκεφάλους, αλλά και για τα σκουλήκια των εντέρων. 

Στην ομοιοπαθητική, παρασκευάζεται βάμμα από το νωπό φυτό και χορηγείται για διαταραχές της χοληδόχου κύστης και λουμπάγκο.

Οι θεραπευτικες και ψυχολογικές δράσεις του αιθερίου ελαίου του ελίχρυσου το κάνουν μοναδικό, και ένα από τα ισχυρότερα αιθέρια έλαια. Οι ιδιότητές του είναι αρκετά παρόμοιες με του Ρωμαϊκού χαμομηλιού και της Αχιλλαίας. Και τα τρία αιθέρια έλαια ρυθμίζουν τη ροή της ενέργειας- Qi, ενισχύουν τη ροή της χολής και έχουν σημαντική αντισπασμωδική επίδραση. Μοιράζονται επίσης την ικανότητα να εξαφανίζουν την θερμότητα και να ελαττώνουν την φλεγμονή. Όμως, το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου έχει εντελώς ξεχωριστά θεραπευτικά χαρακτηριστικά.

Ενδείκνυται για πονοκεφάλους και ημικρανίες, μυϊκούς πόνους, νευραλγία, και ευερέθιστο έντερο. Καθώς η ισχυρή αντισπασμωδική ιδιότητά του συνοδεύεται με αντικαταρροϊκή δράση, το έλαιο μπορεί επίσης να ωφελήσει τους χρόνιους βήχες και το άσθμα.


Οι αντιφλεγμονώδεις, αποσυμφορητικές δράσεις του αιθερίου ελαίου του ελίχρυσου είναι χρήσιμες σε καταστάσεις βρογχίτιδας, κολίτιδας, και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Από κοινού με το Γερμανικό χαμομήλι, είναι επίσης αποτελεσματικό για αλλεργικές καταστάσεις, ιδιαίτερα εκείνες με ρινική καταρροή, φτέρνισμα, και δερματικά εξανθήματα με φαγούρα.

Ο ελίχρυσος χαλαρώνει και υποστηρίζει την περιοχή του ηλιακού πλέγματος, ελαφρύνοντας την ένταση που απορρέει από υπερπροσπάθεια και υπερβολικό έλεγχο, και την κατάθλιψη που οφείλεται σε μακροχρόνια απογοήτευση. Η ικανότητά του να διαλύει θρόμβους και να ρυθμίζει το στάσιμο αίμα - καταστάσεις που συνδέονται με το Συκώτι - του δίνει, σε ενεργειακό επίπεδο, τη δύναμη να διασκορπίζει τα βαθύτερα, "κολλημένα" αρνητικά συναισθήματα.


Πηγή: botanologika

Σελίδες