Επιλογές με βουνό και θάλασσα για όμορφες οργανωμένες πεζοπορίες την Κυριακή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Επιλογές με βουνό και θάλασσα για όμορφες οργανωμένες πεζοπορίες την Κυριακή


   

Πολλές και διαφορετικές πεζοπορίες που θα ικανοποιήσουν κι εκείνους που προτιμούν βουνό κι εκείνους που λατρεύουν τη θάλασσα οργανώνουν την Κυριακή οι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο.

Εμείς σας παραθέτουμε τα προγράμματα τους και εσείς μετρήστε τις δυνάμεις σας και κάντε την επιλογή σας.

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου πραγματοποιεί δύο εκδρομές για να καλύψει και τις δύο κατηγορίες πεζοπόρων.

Η πρώτη και πιο απαιτητική γίνεται στις Λασιθιώτικες Μαδάρες.

Στη σελίδα του Πεζοπορικού διαβάζουμε:

Θα ξεκινήσουμε από το μικρό οροπέδιο του Λιμνάκαρου (1200μ). Ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 θα ανέβουμε κατ’ αρχή στο Σπαθί (2148μ). 

Συνεχίζοντας την πορεία μας ελεύθερα πλέον θα πάμε στην κορυφή Λάζαρος (2080μ) αφού περάσουμε από το Σελί της Μηλιάς(1950μ). H θέα από τις κορυφές είναι μοναδική. 

Αφού απολαύσουμε την θέα και από το Λάζαρο , θα ακολουθήσουμε ανατολική κατεύθυνση και θα συναντήσουμε το μονοπάτι που ένωνε το Σελάκανο με το Καθαρό στην θέση Λιβάδι, το οποίο θα μας βγάλει στο Σγουρό Πρίνο ,στο οροπέδιο Καθαρό.Ακολουθώντας  αγροτικό δρόμο θα καταλήξουμε στο Αβδελιακό του Καθαρού (1150μ)

Απαραίτητος εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκια, ορειβατικά μπαστούνια, φακός, νερό, προφύλαξη από τα καιρικά φαινόμενα.

Οι ώρες πορείας είναι 9 και επικεφαλής ο Δημήτρης Νικολαϊδης. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7:00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας. Για πληροφορίες ,εγγραφές τις καθημερινές 8-10 το βράδυ στα γραφεία του Ομίλου, επί της οδού  Αβέρωφ 25, τηλ. 2810344588


Η δεύτερη πεζοπορία αφορά στο όμορφο Αγιοφάραγγο.

Διαβάζουμε γι αυτήν: Μετά την επίσκεψή μας στη Μονή Οδηγητρίας ( 14ου αιώνα με φρουριακή αρχιτεκτονική ) όπου βρίσκεται  ο θρυλικός Πύργος του  Ξωπατέρα με τη σπουδαία ιστορία του και άλλα κτήρια , που έχουν ως κέντρο το δίκλιτο καθολικό της μονής , θα ξεκινήσουμε την πορεία μας στην αρχή από αγροτικό δρόμο και θα συνεχίσουμε σε ομαλό  μονοπάτι για το γραφικό Αγιοφάραγγο ( το πρώτο κέντρο του ασκητικού βίου στην Κρήτη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια).

Θα περάσουμε από το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου ,θα επισκεφτούμε το Γουμενόσπηλιο και θα δούμε δεξιά και αριστερά μας να υψώνονται τεράστιοι , κάθετοι βράχοι με πολλές σπηλιές  (κατοικίες των ασκητών).

Θα μείνουμε στην παραλία περίπου μία ώρα για μπάνιο. Η πορεία μας θα συνεχισθεί από μονοπάτι με θέα το Λυβικό για να τερματιστεί στους Καλούς Λιμένες , όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο  για μπάνιο και ξεκούραση.

Οι ώρες πορείας είναι  4 και επικεφαλής η Άννα Παραβολιασάκη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας ενώ ισχύουν τα ίδια τηλέφωνα που αναφέρθηκαν παραπάνω για εγγραφές.



Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου θα περπατήσει στο πανέμορφο Σφακιανό Φαράγγι την Κυριακή, σε μια διαδρομή που έχει τις απαιτήσεις της.

Διαβάζουμε γι αυτήν: Από το χωριό Ασκύφου Χανίων (730μ) θα ανηφορίσουμε μέσα από δάσος μέχρι το Οροπέδιο της Ταύρης (1200μ).  Θα συνεχίσουμε μέχρι το Οροπέδιο Νιάτο (1200μ) απ’ όπου θα προσεγγίσουμε και θα διασχίσουμε το άγριο και πανέμορφο Σφακιανό Φαράγγι ακολουθώντας σηματοδοτημένο μονοπάτι. Η πορεία θα τερματίσει λίγο έξω από τη Χώρα Σφακίων.

Αρχηγός είναι η Άρια Χατζηβασίλη, με τις ώρες πορείας να φθάνουν τις 8 και το βαθμό δυσκολίας στο 3.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Για πληροφορίες-Εγγραφές μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν ως την Παρασκευή από 20.30 – 22.30 με τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.


Ο Σύλλογος Δρόμοι Ζωής θα φτάσει ως το Ελαφονήσι την Κυριακή

Στην περιγραφή της εκδρομής διαβάζουμε:Τα κουβαδάκια μας και σε άλλη παραλία. Και τι παραλία, περιοχή natura με σπάνιους κέδρους, ενδημικά κρινάκια και την καταπληκτική ροζ αμμουδιά με τα τουρκουάζ νερά. 

Εντάξει για όποιον δεν το βρήκε, πάμε Ελαφονήσι.

Έτσι την Κυριακή το πρωί θα ξεκινήσουμε για τον Νομό Χανίων και φθάνοντας στο χωριό Τοπόλια θα κατεβούμε για να περάσουμε το εύκολο και πολύ όμορφο ομώνυμο φαράγγι με κατάληξη κοντά στον Κουτσοματάδο. 

Στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο Ελαφονήσι με μια μικρή ενδιάμεση στάση στη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας. Μπόλικος ελεύθερος χρόνος για μπάνιο και πεζοπορική εξερεύνηση στο “νησί”.

Καλοκαιρινή βόλτα με δυνατότητα μη συμμετοχής στο πεζοπορικό κομμάτι.Απαραίτητο αξεσουάρ για να περάσετε καλά... ομπρέλα θαλάσσης.

Οι ώρες πορείας είναι μόλις 2 και η αναχώρηση θα γίνει από τον χώρο της Λαϊκής αγοράς του Σαββάτου στις 06:00 με ενδεικτική επιστροφή στις 10 το βράδυ. 

Για πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2816007430 & 6947504650 με ώρες  επικοινωνίας Δευτέρα – Παρασκευή 08:30- 14:00 & 17:30 - 21:00.

Σελίδες