Αυτό είναι το οινοποιείο στο Αλάγνι που θα επισκεφθεί η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Αυτό είναι το οινοποιείο στο Αλάγνι που θα επισκεφθεί η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς





Το οινοποιείο της οικογένειας Λυραράκη επελέγη ως ένας από τους σταθμούς επίσκεψης της Δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, κατά το μονήμερο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στην Κρήτη, στις 11 Μαΐου.




Η επιλογή σίγουρα δεν είναι τυχαία καθώς θα δώσει την ευκαιρία στη Βρετανή Δούκισσα να απολαύσει αφενός την ομορφιά της ενδοχώρας του Ηρακλείου κι αφετέρου να δει έναν από τους ωραιότερους επισκέψιμους χώρους οινοποίησης στον τόπο μας.


Με έδρα τον οικισμό του Αλαγνίου ο επισκέψιμος χώρος του οινοποιείου Λυραράκη δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο γευσιγνωσίας των άριστης ποιότητας κρασιών που παράγει αλλά και γνωριμίας με τον αμπελώνα της οικογένειας, όπου μπορεί κανείς να βρει σπάνιες κρητικές ποικιλίες αμπελιού, που διασώθηκαν, και σήμερα αποτελούν τη βάση για πολλά από τα κρασιά Λυραράκη.


Το οινοποιείο Λυραράκη ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1966, ως οικογενειακή επιχείρηση, και στην πορεία των ετών κατάφερε να ξεχωρίσει και να μπει δυναμικά στην αγορά κρασιού αποσπώντας, μέχρι σήμερα, πολυάριθμες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις  επιλογές του στην δημιουργία κρασιού από σπάνιες τοπικές ποικιλίες.

Ο αμπελώνας της οικογένειας ξεπερνά τα 85 στρέμματα, αποτελούμενος μεταξύ άλλων από  τις ποικιλίες  Δαφνί, Πλυτό, Μελισσάκι,  που με πολύ φροντίδα έχουν διασωθεί, και βεβαίως από τις αυτόχθονες ποικιλίες Μαντηλάρι, Βιδιανό, Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Λιάτικο.


Τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης έχει αναλάβει σήμερα η δεύτερη γενιά που, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια της, δημιούργησε τον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου στη θέση Ψαράδες στο Αλάγνι.

Με πανοραμική θέα σε όλο τον κάμπο, με τα αρώματα των δεκάδων φυτών τριανταφυλλιάς που περιβάλλουν το χώρο, τον όμορφο αμπελώνα και την επίσκεψη στο κελάρι παλαίωσης των οίνων, που λειτουργεί εκεί,  ο επισκέπτης αποκτά μια συνολική εικόνα της καλλιέργειας του αμπελιού και της  παραγωγής ποιοτικού οίνου, δοκιμάζοντας παράλληλα τους καρπούς αυτής της οικογενειακής προσπάθειας, τα περίφημα κρασιά της.






Σελίδες