Αχιλλέα: το βότανο των λαβωμένων Μυρμιδόνων με τις αμέτρητες θεραπευτικές ιδιότητες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Αχιλλέα: το βότανο των λαβωμένων Μυρμιδόνων με τις αμέτρητες θεραπευτικές ιδιότητες




Λουλούδι με μεγάλη ιστορία, η αχιλλέα, Achillea millefolium όπως είναι η λατινική της ονομασία (Αχίλλειος η χιλιόφυλλος), φύεται σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, αλλά απαντάται περισσότερο στην νότια Ευρώπη.

Όπως προδίδει το όνομά της ήταν γνωστό βοτάνι από την αρχαιότητα, οπότε χρησιμοποιούνταν ως  βάλσαμο για τις πληγές. Η ονομασία της και η φήμη της έχουν προέλθει από αυτή την ιδιότητα μια και ο μύθος μας λέει πως το βότανο δόθηκε στον Αχιλλέα από τον Κένταυρο Χείρωνα και με αυτό γιάτρευε τους λαβωμένους Μυρμιδόνες του

Ο θρύλος αναφέρει επίσης πως η Αχιλλέα φύτρωσε από την σκουριά που έπεσε στο χώμα από το δόρυ του Αχιλλέα με στόχο να θεραπεύει πολλούς συντρόφους του στον Τρωικό πόλεμο.

Άλλη εκδοχή του μύθου περιγράφει πως όταν ο Αχιλλέας πληγώθηκε στη φτέρνα από το δηλητηριασμένο βέλος του Πάρη, η θεά Αφροδίτη κλαίγοντας τον συμβούλεψε να πάρει την Αχιλλέα που είναι το καλύτερο βότανο για πληγές. Γι αυτό και άλλες ονομασίες αυτού του φυτού είναι  «Δάκρυ της Αφροδίτης» και «χαμόγελο της Αφροδίτης».


Ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσε το βότανο αυτό ως αιμοστατικό. Στη Γερμανία τον 16ο αιώνα, έριχναν εξάλλου στα βαρέλια σπόρους του φυτού για να εξασφαλιστεί η καλύτερη διατήρηση των κρασιών.

Τι καθιστά όμως την Αχιλλέα ιδιαίτερο βότανο;

Καταρχήν να πούμε πως είναι ένα αρωματικό, πικρό, τονωτικό, χωνευτικό φυτό. Έχει σπασμολυτικές, στυπτικές, ηρεμιστικές, αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιαιμορραγικές, αντιφλογιστικές, επουλωτικές, παυσίπονες ιδιότητες. Η Αχιλλέα καθαρίζει το αίμα, διαστέλλει τα αγγεία του αίματος, είναι υποτασικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, αυξάνει την εφίδρωση, την διούρηση, την έκκριση της χολής, και βοηθάει στην δυσπεψία. Είναι αντιοξειδωτική και απομακρύνει τυχόν τοξίνες από τον οργανισμό.

Θεωρείται το βότανο που η μητέρα φύση έχει χαρίσει στις γυναίκες, αφού καλμάρει πολλές γυναικολογικές ανωμαλίες όπως δυσμηνόρροια δηλαδή έντονοι πόνοι περιόδου, αμηνόρροια, διαταραχές στην εμμηνόπαυση και σπασμούς μήτρας – σύμφωνα με τον γιατρό Jean Valnet. Είναι ρυθμιστικό της περιόδου και μειώνει την έντονη αιμορραγία της περιόδου.

Είναι αντισπασμωδική, σπασμολυτική γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε αέρια, νευρικούς σπασμούς, αλλά και στο άσθμα, την κολίτιδα και άλλες νευρικές γαστροπάθειες, που χρειάζονται τη χαλάρωση των εσωτερικών λείων μυών. Δρα εξαιρετικά στους μυς της μήτρας.

Χορηγείται στην ατονία του πεπτικού συστήματος. Είναι ανθελμινθική, σκοτώνει κάποια παράσιτα των εντέρων αν γίνεται εσωτερική χρήση της Αχιλλέας με χυμούς ή βάμματα. Έχει παυσίπονες ιδιότητες και μαλακώνει τους πόνους αρθριτικών και ρευματισμών.

Είναι αντιπυρετική η Αχιλλέα και ιδανική σε κρυολογήματα, γρίπη, καταρροή, βήχα. Διεγείρει την εφίδρωση και σφίγγει τους εσωτερικούς βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, μειώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την έκκριση της βλέννας.


Είναι διουρητική, καθαρίζει τα νεφρά και την ουρήθρα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ακράτεια ούρων των παιδιών και δίνεται σε χαπάκια που έχουν μέσα τους σκόνη Αχιλλέας.

Είναι χολαγωγική δηλαδή αυξάνει την έκκριση της χολής με αποτέλεσμα να δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την κανονική λειτουργία του συκωτιού και γι’ αυτό βοηθάει στην πέψη λιπαρών τροφών.

Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κιρσών, φλεβίτιδας και αιμορροΐδων. Έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες και βοηθάει ενάντια στην υπέρταση. Είναι προληπτική ενάντια στις θρομβώσεις και στην αρτηριοσκλήρυνση και ισχαιμία.

Κάνει καλό στο λιπαρό δέρμα και το καθαρίζει σε βάθος, θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, καλόγηρους, αλλεργίες, φαγούρα, λειχήνες. Επειδή καθαρίζει το αίμα, χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν έγχυμα σε δερματοπάθειες. Θεραπεύει ραγάδες της θηλής του μαστού, ραγάδες των χεριών. Θεραπεύει τις αιμορροΐδες και τις ανακουφίζει. Εμποδίζει την τριχόπτωση αν κάνουμε συχνές εντριβές με αφέψημα Αχιλλέας.

Έχει παυσίπονες ιδιότητες, τα φρέσκα φύλλα της Αχιλλέας αν τα μασήσουμε σταματάνε τον πονόδοντο.

Έχουν απομονωθεί από την Αχιλλέα γύρω στις 40 χημικές ουσίες. Και σύμφωνα μ’ αυτά τα χημικά συστατικά μπορούμε να καταλάβουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες της , ανάμεσα σε αυτές ταννίνες, που έχουν επουλωτικές ιδιότητες, αμινοξέα, οξέα όπως σαλικυλικό οξύ, σάκχαρα όπως γλυκόζη, σουκρόζη, μανιτόλη, βιταμίνη C και Κ και άλατα.

Με πληροφορίες από proionta-tis-fisis

Σελίδες