Η βυζαντινή βασιλική του Αγίου Ιωάννη στην Επισκοπή Μυλοποτάμου-Από την ακμή στην εγκατάλειψη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Η βυζαντινή βασιλική του Αγίου Ιωάννη στην Επισκοπή Μυλοποτάμου-Από την ακμή στην εγκατάλειψη



   

Χτισμένη πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής η βυζαντινή βασιλική του Αγίου Ιωάννη, στην Επισκοπή Μυλοποτάμου, είναι ένα μνημείο που, παρά την κακή κατάσταση του σήμερα, δεν μπορείς να προσπεράσεις.

Επιβλητική στο κέντρο του μικρού οικισμού, ήταν, στις δόξες της, ξυλόστεγη με τρία κλίτη ενώ  πήρε τη σταυροειδή μορφή της, με τρούλο, μετά από καταστροφή που υπέστη το 1303.


Στο ερειπωμένο και χορταριασμένο εσωτερικό της διατηρούνται σε κακή κατάσταση τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Ο ναός αυτός λειτούργησε ως έδρα της Επισκοπής Αυλοποτάμου επί Ενετοκρατίας ενώ αποτέλεσε και βασιλική της Επισκοπής της περιοχής και κατά τη Β' Βυζαντινή περίοδο.

Σήμερα, λίγα εκκλησιαστικά αντικείμενα, κι αυτά αφημένα και σε κακή κατάσταση, μαρτυρούν πως η λατρευτική της χρήση δεν έχει χαθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει στην Κρήτη στις περισσότερες ερειπωμένες εκκλησίες που βρίσκονται μέσα και κοντά σε χωριά. Στις 8 Μαΐου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τελείται κανονικά Θεία Λειτουργία εκεί.



Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1230/Τεύχος Δεύτερο/3-12-98, ο ναός αυτός έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο.










Σελίδες