Η αυθεντική λαϊκή ζωγραφική του σπουδαίου Κανάκη Γερωνυμάκη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Η αυθεντική λαϊκή ζωγραφική του σπουδαίου Κανάκη Γερωνυμάκη




Ο Κανάκης Γερωνυμάκης εκτός από σημαντικός συγγραφέας είχε ασχοληθεί και με τη ζωγραφική αποτυπώνοντας στον καμβά έθιμα και παραδόσεις της Κρήτης που χάθηκαν ή κυνδυνεύουν να χαθούν.

Μια σειρά από τέτοια έργα αυθεντικής λαϊκής ζωγραφικής είχε εκθέσει στο εσωτερικό του περίφημου Φραγκοκάστελου στα Σφακιά, πριν από λίγα χρόνια. 

Ο Κανάκης Γερωνυμάκης ήταν για μια από τις σημαντικότερες μορφές της λαϊκής μας παράδοσης, γνωστός κυρίως μέσω από τα βιβλία του όπου καταγράφει και διατηρεί μνήμες του παρελθόντος, περί λαογραφίας, λαϊκής ιατρικής, παραδοσιακών παραμυθιών κ.α

Γεννημένος στο Βουβά Σφακίων το 1926 δεν κατάφερε να πάει πέρα από το Δημοτικό σχολείο, καθώς οι εποχές ήταν δύσκολες.
Ωστόσο αγαπούσε τη μελέτη, είχε άριστο μνημονικό, διέθετε παρατηρητικότητα και αξιοποιούσε τα ερεθίσματα που δεχόταν από το έμψυχο και το άψυχο περιβάλλον του.


Διετέλεσε, παρά το ότι τα γράμματα που ήξερε ήταν λίγα, γραμματέας στην κοινότητα Ασφένδου και μάλιστα με επιτυχία.
  
Από τα εφηβικά του χρόνια είχε προσέξει ότι κάποια πράγματα χάνονται και κάποια άλλα αλλοιώνονται και έτσι πάντα είχε στην τσέπη του χαρτί και μολύβι και κατέγραφε τα πάντα, από παροιμίες,  ευχές και κατάρες που άκουγε, μέχρι ήθη, έθιμα και ακόμα ότι παρατηρούσε και το θεωρούσε αξιοσημείωτο,και αυτά σε μια εποχή που πίστευε ότι ποτέ δεν θα τολμούσε ο ίδιος να γράψει βιβλία. 

Τα κατέγραφε κυρίως για να τα διασώσει και να τα παραδώσει σε άλλους ερευνητές.


Όμως τελικά κατάφερε το ακατόρθωτο και έχει κυκλοφορήσει πάνω από 10 βιβλία. Υπήρξε μέλος της Παγκρητίου Ένωσης Λογοτεχνών, έχει τιμηθεί από τον στρατό με πολεμικό σταυρό ενώ είχε αναγνωριστεί ως Εθνικός Αγωνιστής. Παράλληλα είχε λάβει από την Ακαδημία των Αθηνών  πρώτο και δεύτερο έπαινο, με τις διακρίσεις του γενικότερα να είναι πολλές. 

Πέρα όμως από τη συγγραφή ασχολήθηκε ερασιτεχνικά, και με τη ζωγραφική. Προσπάθησε να αποτυπώσει, μέσα από τις εικόνες που δημιούργησε, γεγονότα και δρώμενα της Κρητικής Κοινωνίας παλαιότερων εποχών.

Έτσι στους πίνακες που ζωγράφιζε παρουσιάζε τον Κρητικό γάμο, δραστηριότητες σχετιζόμενες με τα ζώα, αγροτικές δραστηριότητες, παλιά έθιμα.

Μπορεί να μην είχε διδαχθεί ζωγραφική και να μην ήξερε από φόρμες και χρώματα όμως η προσπάθεια του να αποτυπώσει πάνω σε καμβά όσα θυμόταν από προηγούμενες δεκαετίες ήταν συγκινητική και αξιοπρόσεκτη, όπως είναι κάθε δραστηριότητα αυθεντικών ανθρώπων

Ελένη Βασιλάκη 

Σελίδες