Στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι



   

Η γαλήνη που αποπνέει είναι μοναδική ενώ το μέγεθος της και η πλούσια πανίδα της συναρπάζουν.

 Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία λιμνοθάλασσα της χώρας και ταυτόχρονα, έναν από τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους υγρότοπους της Μεσογείου, τόσο σε αριθμό ειδών όσο και σε πληθυσμό. 

Εντάσσεται στο «Εθνικό πάρκο λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων» και προστατεύεται από διάφορες συνθήκες και οδηγίες.


Στα ήρεμα νερά της βλέπεις τους ερωδιούς, τους λευκοτσικνιάδες και δεκάδες άλλα πουλιά να βουτούν αναζητώντας την τροφή τους ενώ την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν, στα σημεία της όπου σχηματίζονται κολπίσκοι, το μπάνιο τους. 

Τα νερά της είναι ιαματικά καθώς περιέχουν αρκετό άργιλο γι αυτό και πολλοί την επιλέγουν για να απολαύσουν το καλοκαίρι τα μπάνια τους .

 Οι γαΐτες, οι ειδικές δηλαδή βάρκες για τα ρηχά νερά της, διασχίζουν τα φυσικά ιχθυοτροφεία, που θα δείτε χωρισμένα από την υπόλοιπη λιμονθάλασσα με ξύλινους χαμηλούς φράκτες. Το Μεσολόγγι είναι ονομαστό για την τσιπούρα του.


Προχωρώντας το δρόμο που σε βάζει βαθιά μέσα στη λιμνοθάλασσα αντικρίζεις τις πελάδες, τα ξύλινα μικρά σπίτια χτισμένα πάνω στο νερό ή στις άκρες του,  παλιά καταφύγια των ψαράδων και σήμερα μόνιμες ή εξοχικές κατοικίες των κληρονόμων τους. 

Αν δείτε κάποιους απ αυτούς μη διστάσετε να τους μιλήσετε, είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι, σε σημείο που θα σας εκπλήξει ευχάριστα

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου σχηματίζεται ανάμεσα στις εκβολές του Αχελώου και του Εύηνου. Καλύπτει 22.000 στρέμματα με τη στάθμη του νερού της να είναι γύρω στο μισό με ένα μέτρο και σε πολύ λίγα στα 5-6 μέτρα.


Στο μέσο περίπου τη λίμνης διακρίνεται ένα μικρό εκκλησάκι όπου  στις 25 Μαρτίου του 1826, δόθηκε μια ηρωική μάχη με 150 υπερασπιστές του Μεσολογγίου  να κατατροπώνουν πολύ περισσότερους Τούρκους  






Σελίδες