Γνωρίστε το σπάνιο είδος φυτού από το οποίο μπορεί να παραχθεί μπαρούτι! - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Γνωρίστε το σπάνιο είδος φυτού από το οποίο μπορεί να παραχθεί μπαρούτι!




Ένα σπάνιο φυτό, το οποίο δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά στο περιβόλι του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Βασίλη Ορφανού.

Της Ελένης Βασιλάκη

Μέσα σ ένα μικρό παράδεισο, από ντόπια φυτά αλλά και είδη που του έχουν φέρει φίλοι και γνωστοί από το εξωτερικό ή ο ίδιος έχει παραγγείλει ως σπόρους κι έχει φυτέψει στον κήπο του, υπάρχει και το Nitraria schoberi. Πρόκειται για ένα φυτό που το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του το πήρε από ένα Ρώσο λάτρη της βοτανικής το Schober.


Θα έλεγα πως τώρα που αναπτύσσεται μοιάζει λίγο με γλιστρίδα, όμως στην πορεία η εικόνα του θα αλλάξει αφού πρόκειται για ένα θάμνο που σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φθάσει ακόμα και τα δύο μέτρα.

Τι κάνει όμως αυτό το φυτό ιδιαίτερο και γιατί μου κίνησε την προσοχή;
Καταρχήν εξεπλάγην όταν έμαθα πως αποτελεί ή τουλάχιστον αποτελούσε, πρώτη ύλη για την παρασκευή μπαρουτιού, αναμεμειγμένο με άλλα υλικά.

 Η πυρίτιδα ή κοινώς το μπαρούτι ή η μπαρούτη, είναι η αρχαιότερη εκρηκτική ύλη, που αποτελεί μείγμα άνθρακα, θείου και νίτρου. Από το όνομα του ίδιου του φυτού, Nitraria, γίνεται κατανοητό πως περιέχει ποσότητα νίτρου, οπότε αυτό το συστατικό του αναζητούσαν, μετά από επεξεργασία, στις χώρες όπου φύεται το εν λόγω φυτό, για να το προσθέσουν στα υπόλοιπα και να φτιάξουν μπαρούτι



 Ένα φίλος του κ Ορφανού του το έφερε από το Ιράν, όπου ευδοκιμεί κι όπου επίσης πλέον αποτελεί σπάνιο είδος.

Είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται κοντά στη θάλασσα και σε εδάφη όπου κανονικά τα υπόλοιπα φυτά δεν βρίσκουν κατάλληλο περιβάλλον.

Το Nitraria schoberi ανθίζει το Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο και δίνει τους καρπούς του από τον  Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Τέτοια φυτά βρίσκουμε στο Ιράν, στην Αρμενία, στον Ανατολικό Καύκασο, στην Κεντρική και Ανατολική Υπερκαυκασία, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και στη Μέση Ασία.

Θεωρείται ένα φαρμακευτικό φυτό αφού τα φύλλα, τα φρούτα και οι καρποί του συχνά χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική  ως αντισπασμωδικά, ενώ περιέχουν στερόλες, λιπαρά οξέα, αλκαλοειδή και παράγωγα φλαβονοειδών. 

Οι καρποί του πάντως τρώγονται και παλιότερα τις αναζητούσαν όσοι κινούνταν σε άγονες εκτάσεις των περιοχών που περιγράφηκαν παραπάνω, για να τραφούν και να πάρουν τα θρεπτικά τους συστατικά στη διάρκεια ταξιδιών. Μάλιστα αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα βρει να πωλούνται και σήμερα ενώ υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που αναλύουν την θρεπτική αξία τους.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες