Έχει αρχίσει να φαίνεται ο πυθμένας του φράγματος Βαλσαμιώτη-Στεγνώνει και αυτό!! - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Έχει αρχίσει να φαίνεται ο πυθμένας του φράγματος Βαλσαμιώτη-Στεγνώνει και αυτό!!



Από τότε που εγκαινιάστηκε, το 2014,  μέχρι πέρυσι είχε υπερχειλίσει δύο φορές με τους διαχειριστές του να λαμβάνουν μέτρα για να ελέγξουν το πολύ νερό του. Σήμερα η στάθμη του έχει κατρακυλίσει και είναι ζήτημα να είναι γεμάτο κατά το 1/3 του.

Ο λόγος φυσικά για το φράγμα του Βαλσαμιώτη, στα διοικητικά όρια του δήμου Πλατανιά, πάνω απο τον οικισμό του Βατόλακκου.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο του e-storieskritis.gr αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσε και εκεί η ανομβρία, κι ας είναι αυτή η γωνιά της Κρήτης, όπου κατά παράδοση, οι βροχοπτώσεις είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με την κεντρική και ανατολική Κρήτη.

Το φράγμα σήμερα
Το φράγμα παλαιότερα
Το φράγμα του Βαλσαμιώτη είναι χωρητικότητας 6.000.000 κυβικών μέτρων με το νερό του να προέρχεται από τις πηγές των Μεσκλών αλλά και από το χείμαρρο και τις πηγές, στο σημείο που κατασκευάστηκε.

Όπως αναφέρει στη σελίδα του ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, που είναι υπεύθυνος για το φράγμα, το μήκος του είναι 335 μέτρα και το ύψος του από το φυσικό έδαφος 67,20 μέτρα. Από τα 6 εκ. κυβικά μέτρα νερού που χωράει είναι εκμεταλλεύσιμα τα 5.9 εκατομμύρια.



Βέβαια για την κατάσταση του σήμερα δεν ευθύνεται μόνο η ανομβρία καθώς ούτε αυτό το έργο είναι απαλλαγμένο από τεχνικά και κατασκευαστικά προβλήματα. Είναι διαπιστωμένη σημαντική διαρροή νερού από το εσωτερικό του, νερό που χάνεται χωρίς κανείς μέχρι τώρα να μπορεί να περιορίσει τις απώλειες.

 Ένα έργο που στοίχισε 40 εκ. ευρώ και που, όπως ανακοινώθηκε προ μηνών, χρειάζεται άλλα 2 εκ ευρώ για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των διαρροών του, ένα έργο με κακή κατασκευή για την οποία οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι.

 Ουδείς φαίνεται πρόθυμος να τις αναλάβει αλλά και να τις αναλάβει υπάρχει περίπτωση να έχει συνέπειες; 

Ελένη Βασιλάκη 






Σελίδες