Το καταπράσινο Οροπέδιο του Εβδόμου, πάνω από τις Γωνιές Μαλεβιζίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Το καταπράσινο Οροπέδιο του Εβδόμου, πάνω από τις Γωνιές Μαλεβιζίου


  


Το Οροπέδιο του Εβδόμου βρίσκεται πάνω από το χωριό Γωνιές Μαλεβιζίου, σε υψόμετρο περίπου 780 μέτρων.

Οι ντόπιοι λένε ότι κάποτε ήταν γεμάτο αχλαδιές, οι οποίες όμως εγκαταλείφθηκαν και σταδιακά χάθηκαν.Μόνο λιγοστές αγριαχλαδιές  υπάρχουν σήμερα διάσπαρτες σε διάφορα σημεία του, χωρίς όμως να είναι το κυρίαρχο δέντρο, πέριξ του Οροπεδίου. Επίσης στη θέση που ονομάζεται Κακαρίδα, λένε επίσης οι γεροντότεροι πως υπήρχαν πάρα πολλές πέρδικες, εξού και η ονομασία.


Ουσιαστικά το Οροπέδιο του Εβδόμου, χωρίζεται σε δύο κομμάτια, τον Κάτω και τον Απάνω Λάκκο. Στον Κάτω Λάκκο υπάρχει πηγή κι ένα παλιό μιτάτο ενώ θα δείτε πληθώρα μεγάλων δέντρων, πρίνων, ασφένδαμων και άλλων που δημιουργούν ένα καταπράσινο και δροσερό σκηνικό. 

Μάλιστα σε αυτό το σημείο επιλέγουν οι Γωνιανοί να οργανώνουν τα τελευταία χρόνια τις πρωτομαγιάτικες εξορμήσεις τους καλώντας και τον υπόλοιπο κόσμο που θέλει να γνωρίσει τον τόπο τους και να πέράσει καλά να συμμετάσχει.


Για να φθάσει κανείς στο Οροπέδιο με αυτοκίνητο αρκεί να ακολουθήσει το δρόμο, ευθεία από τον αναπαλαιωμένο ανεμόμυλο των Γωνιών. Μέχρι στις κεραίες η διαδρομή είναι πολύ καλή ενώ στη συνέχεια και για περίπου 2,5 χιλιόμετρα ο δρόμος είναι χωμάτινος αν και σε τέτοια κατάσταση που μπορεί να τον διασχίσει ακόμα και ΙΧ. 

Εναλλακτικά υπάρχει διαδρομή για όσους θέλου να κινηθούν προς τα εκεί πεζοπορώντας. Η διαδρομή ξεκινά από το δρόμο Τυλίσσου-Ανωγείων και διασχίζει το φαράγγι του Λαγού, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι (μήκους περίπου 3,5 χιλιομέτρων) καταλήγοντας στο Οροπέδιο του Εβδόμου. 


Η ευρύτερη περιοχή πάντως και σήμερα χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως παλιότερα υπήρχαν σε σημεία του και καλλιέργειες









Σελίδες