Β. Ορφανός: Γιατί να το χαίρομαι μόνος μου; Το περιβόλι που κρύβει πίσω του μια φιλοσοφία ζωής. - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Β. Ορφανός: Γιατί να το χαίρομαι μόνος μου; Το περιβόλι που κρύβει πίσω του μια φιλοσοφία ζωής.

Και να που το όμορφο περιβόλι στον παράδρομο της Ικάρου απόκτησε πρόσωπο!

Μετά τη δημοσίευση του e-storieskritis ο ιδιοκτήτης του ήλθε σ επαφή μαζί μας, μας προσκάλεσε για καφέ στη σκιά των δέντρων του, κι έτσι μπορέσαμε να τον γνωρίσουμε και να δούμε εκ των έσω και τον ωραίο κήπο του.


Ιδιοκτήτης του λοιπόν είναι ο Βασίλης Ορφανός, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός που για να σας παρουσιάσω το βιογραφικό και όσα πράγματα έχει κάνει στη ζωή του θα χρειαστώ ένα ολόκληρο βιβλίο, και λίγο θα είναι.

Της Ελένης Βασιλάκη

Γιατί όπως διαπιστώσαμε, γνωρίζοντας τον από κοντά, πρόκειται για ένα σπάνιο άνθρωπο όχι μόνο σε μόρφωση αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία του για τη ζωή, μια φιλοσοφία που περνά και στο περιβόλι του.

Αμάραντοι σε διάφορα χρώματα
«Μου δόθηκε το χωράφι (προίκα από τη σύζυγο) μου δόθηκε η υγεία να το καλλιεργώ γιατί να το χαίρομαι μόνος μου;» ήταν από τα πρώτα πράγματα που μας είπε. 

Πράγματι ο κήπος που έχει φυτέψει αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες πολλών οικογενειών κι αυτός εντέλει είναι και ο στόχος του: να έχει τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής για την οικογένεια του αλλά να μοιράζει κιόλας σε γνωστούς και φίλους ακόμα και σε περαστικούς.


Αχίλλεια, θεραπευτικό βότανο μεγάλης αξίας
Ο κ Ορφανός θεωρεί πως έτσι κι αλλιώς τον ίδιο κόπο χρειάζεται για να καλλιεργήσει 20 φυτά ντομάτας αλλά και 80 φυτά, όπως αυτά που έχει σήμερα, γιατί λοιπόν να μην τα κάνει περισσότερα  αφού έχει χώρο ώστε να μοιράσει κιόλας τους καρπούς τους στους γύρω του;

Και μη σκεφτείτε πως αυτός ο τρόπος σκέψης αφορά μόνο στο περιβόλι, αποτελεί γενικότερο μότο ζωής και για τον ίδιο και για τα μέλη της οικογένειας του, που έχουν μάθει να λαμβάνουν ευτυχία και ικανοποίηση δίνοντας και προσφέροντας στους άλλους.


Βαμβάκι για τα μαξιλάρια της οικογένειας
Το τι είδαμε πάντως μέσα σε αυτό το περιβόλι,, το οποίο είναι φυτεμένο σ ένα παλιό προσφυγικό ακίνητο, δε λέγεται…μέχρι και βαμβάκι έχει φυτέψει για να γεμίζει όπως μας είπε, τα μαξιλάρια του.

Τα λουλούδια που ομορφαίνουν τον κήπο, λευκά στην πλειοψηφία τους, έχουν κι αυτά τη σκοπιμότητα τους αφού πρόσφατα ο κ Ορφανός πάντρεψε την κόρη του και με τα λευκά λουλούδια του κήπου του, τα οποία μετέφερε στην Αθήνα, πλαισίωσε το στολισμό του γάμου.

Και μια ωραία κατασκευή στην άκρη της καλύβας, κι αυτή με λευκά λουλούδια
Κάθε είδους αρωματικό φυτό έχει τη θέση του μέσα στο περιβόλι ενώ πέρα από τα τυπικά λαχανικά εποχής (κολοκύθια, αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, αγκινάρες, πεπόνια, καρπούζια, κουκιά, κρεμμύδια, φασόλια, κ.α) καλλιεργεί και κάποια που δεν είναι συνηθισμένα στην Κρήτη, όπως το περίφημο Nitraria schoberi, που του έφερε ένας φίλος του από το Ιράν.

Φυτό passion fruit
Έχει ακόμα το φυτό που μας δίνει τα φρούτα του πάθους, σιτρονέλα, φινόκιο, ένα δεντράκι λουίζας σε φάση ανάπτυξης, αχίλλεια, μάνγκο, μπανανιά, και βεβαίως ωραιότατες μουριές, λεμονιές, πορτοκαλιές.

Από λουλούδια ξεχωρίσαμε την αλθαία και τις λευκές lavateres, αλλά και τους πολύχρωμους αμάραντους, το αγιόκλημα και τόσα άλλα, που πραγματικά πρέπει να κάνουμε λίστα για να χωρέσουν.


Στο μέσο περίπου του περιβολιού ο κ Ορφανός έχει φτιάξει το καλύβι του, για να ξεκουράζεται. Εκεί, με τάξη, έχει τοποθετήσει τους σπόρους του σε βαζάκια ενώ στο εσωτερικό του μπορεί να βρει κανείς από βιβλία και σύνεργα για καφέ μέχρι ένα πίνακα όπου σημειώνει στίχους ποιητών, ανάλογα με τη διάθεση του, οι οποίοι τον συντροφεύουν και έχουν κάτι να του θυμίζουν.


Την αιώρα, που έχει τοποθετήσει ανάμεσα σε δύο δέντρα, μας είπε δεν προλαβαίνει να τη χρησιμοποιήσει…και πώς να προλάβει με τόσα που έχει να κάνει καθημερινά, όχι μόνο στο περιβόλι του αλλά και στη ζωή του γενικότερα;

Δίπλα στην αιώρα έχει φτιάξει κι ένα μικρό θερμοκήπιο για να αναπτύσσει τους σπόρους σε φυτά, πριν τους μεταφυτέψει στον κήπο.


Όλα σε τάξη και αρμονία μέσα σε αυτό το περιβόλι, κληρονομικό χάρισμα από τον πατέρα του κ Ορφανού ο οποίος, όπως μας διηγήθηκε, είχε στο Καβροχώρι ένα μικρό κηπουλάκι και όταν το φύτευε τοποθετούσε σχοινιά παράλληλα στα δύο άκρα του για να πάρει σε ευθεία γραμμή τη φύτευση γιατί , όπως έλεγε, δεν του έφταιγαν σε τίποτα οι περαστικοί από το δρόμο να βλέπουν ένα άσχημο και κακοφυτεμένο κήπο.

Το μόνο που λείπει από αυτόν τον επίγειο παράδεισο είναι το σκιάχτρο του. Ο κ Ορφανός μετά την κλοπή του προηγούμενου, από παιδιά της περιοχής και τη μετατροπή του σε Ιούδα για τη φουνάρα του Πάσχα, σκέπτεται να φτιάξει ένα καινούργιο, ίσως μάλιστα με μορφή γυναίκας.

Η κολοκύθα μετρά ήδη δύο χρόνια ζωής αλλά δε λέει να χαλάσει γι αυτό και πήρε θέση ως διακοσμητικό στοιχείο στην καλύβα του κήπου 
Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο που εκλάπη το σκιάχτρο πάντως φαίνεται πως ήταν η ατραξιόν την περιοχής αφού συχνά πυκνά έβρισκε ο κ Ορφανός, στην περίφραξη του, ρούχα που του άφηναν από τη γειτονιά για να ντύνει το σκιάχτρο, καθώς ήταν ένα καθωσπρέπει σκιάχτρο που άλλαζε συχνά την περιβολή του για να είναι καθαρό και περιποιημένο.

Μαζεύοντας άνθη καλέντουλας για να ενισχύσει το λάδι καλέντουλας που ήδη λιάζεται στον κήπο 

Εργαλείο πατέντα του για να ξεριζώνει και απομακρύνει εύκολα τα ζιζάνια από τον κήπο του
Η επίσκεψη στο περιβόλι μας έλυσε και την απορία για τη χρήση του δεντρόσπιτου, που τελικά είναι δεντροκαφενείο. Εκεί στη σκιά της μουριάς ο κ Ορφανός ανεβαίνει και πίνει τον καφέ του, αν κι εδώ που τα λέμε έχει τόσο ωραία σκιερά μέρη αυτός ο κήπος που είναι δύσκολο να επιλέξει που θα καθίσει για να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του.


Εκτός από κηπουρός είναι και δεινός ζαχαροπλάστης, μας προσέφερε γλυκό περγαμόντο, που έφτιαξε με τα χεράκια του και μάλιστα σερβιρισμένο σε πιατελάκια γλυκού της δεκαετίας του 1930
Φεύγοντας από το περιβόλι, το φυτεμένο στην καρδιά της πόλης, ο κ Ορφανός μας έδειξε κι ένα ακόμα σύνθημα που έχει γράψει σ ένα απομεινάρι τοίχου στην είσοδο του. "Είναι μαγκιά να είσαι φυτό", γράφει,  με αποδέκτες τους μαθητές στο απέναντι σχολείο, που συχνά πυκνά τους ακούει να χρησιμοποιούν τη λέξη φυτό υποτιμητικά, έναντι συμμαθητών τους.

Και βέβαια, δεν θα μπορούσε παρά αυτό το περιβόλι να αποτελέσει προνομιακό χώρο για τη διδασκαλία, τη μεγάλη αγάπη του κ Ορφανού. Από τη στιγμή που συνταξιδοτήθηκε δεν παραγκώνισε το ρόλο του δασκάλου, το αντίθετο μάλιστα. 

Όταν μάλιστα είδε πως ένα παιδάκι, από εκεί κοντά,  που δυσκολευόταν κάπως με τα μαθήματα χρειαζόταν μια μικρή ώθηση αποφάσισε να το βοηθήσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, παραδίδοντας του εθελοντικά, μαθήματα κηπουρικής. 

Και θα μου πείτε πως μπορεί η κηπουρική να κάνει κάποιον καλύτερο μαθητή; Ο κ Ορφανός έχει βρει τον τρόπο αφού για παράδειγμα ζητά από το μικρό μαθητή να τον βοηθήσει στη λίπανση του κήπου λέγοντας του πως πρέπει συγκεκριμένα κιλά λιπάσματος να μοιραστούν σε συγκεκριμένα φυτά και καλώντας τον να μπει στη διαδικασία να το κάνει σωστά. Χωρίς να το καταλάβει ο μαθητής μετρά κιλά, μετρά φυτά και εφαρμόζει την απλή μέθοδο των τριών για τη λίπανση τους, πράξη που στο σχολείο δύσκολα θα κατάφερνε, μόνο με τη θεωρία. 


Τελικά από αυτό το περιβόλι ακόμα κι αν δεν πάρεις λαχανικά και φρούτα, τα οποία μοιράζει απλόχερα ο ιδιοκτήτης του, κάτι θα πάρεις περνώντας απέξω ή μπαίνοντας μέσα...μια αισθητική ανάσα ίσως; μια ιδέα και φιλοσοφία ζωής; ένα μάθημα; μια όμορφη εμπειρία; η λίστα είναι ανοικτή, γιατί είναι πολλά αυτά που μπορεί να συμπεριλάβει.

Post Bottom Ad

Η διαφημιση σας εδω

Σελίδες