Ο βυζαντινός ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Αλάγνι, στη θέση Ρούμα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ο βυζαντινός ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Αλάγνι, στη θέση Ρούμα


 

Ανατολικά του οικισμού του Αλαγνίου, στη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν Ρούμα, είναι χτισμένος ο βυζαντινός ναός της Ζωοδόχου Πηγής.

Της ΕλένηςΒασιλάκη

Πρόκειται για έναν όμορφο μονόχωρο, χτισμένο με πέτρα, ναό, στην είσοδο του οποίου δεσπόζει μια εγχάρακτη επιγραφή.


Στο εσωτερικό του εντύπωση προκαλεί το επιβλητικό αρκοσόλιο, όπου πιθανόν είναι θαμμένος ο κτήτορας του ναού , κατ άλλους ο άρχοντας της περιοχής, μια και σε απόσταση αναπνοής από τη Ζωοδόχο Πηγή βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο με αναφορές από το 1935, χωριό Ρούμα.





Ακριβείς εκτιμήσεις για το πότε κτίστηκε ο ναός δεν υπάρχουν ωστόσο ακούγονται ιστορίες που λένε πως όταν έγιναν εργασίες αναστηλωτικές στο ναό βρέθηκαν διάφορα παλιά ιερά σκεύη στο εσωτερικό του ενώ σε κοντινή απόσταση, κατά τη διάνοιξη του δρόμου, εντοπίστηκε και αρχαίο αγγείο.


Ο ναός δεν φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο όμως το σημείο που βρίσκεται του προσδίδει από μόνο του επιβλητικό χαρακτήρα (σε ύψωμα, δίπλα στον εγκαταλελειμμένο οικισμό με θέα τα λασιθιώτικα βουνά). Μάλιστα αν προσθέσουμε και τις διηγήσεις παλιών κατοίκων του Αλαγνίου που λένε πως στο σημείο εκείνο, και σε μια μεγάλη έκταση τριγύρω, υπήρχε ένα μεγάλο δάσος από δρύες, που καταστράφηκε από τους Γερμανούς για να γίνουν τα δέντρα του καυσόξυλα, τότε γίνεται κατανοητό το πόσο όμορφο ήταν το τοπίο που επελέγη για την ανέγερση του συγκεκριμένου ναού.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)




Σελίδες