Τα Δώδεκα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης που είναι μόλις τέσσερα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης που είναι μόλις τέσσερα



Απόψε στην Εκκλησία έχουμε συνηθίσει να λέμε πως διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια.

Ωστόσο τα Ευαγγέλια είναι μόνο τέσσερα, κι αυτά που ακούμε  στους ναούς δεν είναι παρά δώδεκα αποσπάσματα από τα τέσσερα Ευαγγέλια.

Για την ιστορία να πούμε πως τα ιερά Ευαγγέλια είναι θεόπνευστα βιβλία που εξιστορούν και περιγράφουν τη διδασκαλία και τα κύρια γεγονότα της ζωής του Ιησού Χριστού.

Ο Λουκάς έγραψε το Ευαγγέλιο σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου, ο δε Μάρκος στο Ευαγγέλιο του διέσωσε όσα δίδαξε, περί Χριστού, ο Απόστολος Πέτρος. 

Οι τρεις Ευαγγελιστές,Ματθαίος, Μάρκος και Λουκάς, εξιστορούν σχεδόν τα ίδια γεγονότα αναφερόμενοι κυρίως στη Γαλιλαία.Ο Ιωάννης συμπλήρωσε τα κενά των τριών άλλων για τη δράση του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Η λέξη ευαγγέλιο, σήμαινε φιλοδώρημα για μια καλή αγγελία. Αργότερα ήταν η αγγελία μιας νίκης. Στον θρησκευτικό τομέα σήμαινε την ευτυχή έκβαση ενός θείου χρησμού. 

Στους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους η λέξη ευαγγέλιο σήμαινε την καλή είδηση που έφερνε στον κόσμο ο Χριστός, περί σωτηρίας των ανθρώπων.

Το όνομα Ευάγγελος προϋπήρχε στην Αρχαία Ελλάδα για δύο μυθολογικά πρόσωπα. Το πρώτο αφορούσε σε έναν θεό ή ήρωα στην Έφεσσο, που λατρευόταν εκεί και ήταν εκείνος που βρήκε ορυχείο μαρμάρων για να οικοδομηθεί το Αρτεμήσιο. Το δεύτερο ήταν πρόσωπο- άγγελος μαντευμάτων του μαντείου Βράγχου στη Μίλητο.





Σελίδες