Οι εκδρομές της Κυριακής για τους λάτρεις του περπατήματος στην όμορφη Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Οι εκδρομές της Κυριακής για τους λάτρεις του περπατήματος στην όμορφη Κρήτη




Πεζοπορίες εύκολες αλλά και για πιο έμπειρους περιπατητές οργανώνονται αυτή την Κυριακή 15 Απριλίου από τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο. 

Σε όλες, οι διαδρομές είναι υπέροχες, έτσι αρκεί να επιλέξετε μία και να δηλώσετε συμμετοχή. Είναι ευκαιρία μετά το Πάσχα και τις κραιπάλες του μια εκδρομή στη φύση για να κάψετε λίγες από τις περιττές θερμίδες που φορτώσατε το σώμα σας αυτές τις ημέρες αλλά και να ρίξετε τη χοληστερίνη της υπερκατανάλωσης κρέατος που συνηθίζεται το Πάσχα.

Πεζοπορικός Όμιλος

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου οργανώνει δύο διαφορετικές εκδρομές για όσους θέλουν να περπατήσουν πολύ αλλά και για εκείνους που θέλουν μια πιο εύκολη και ολιγόωρη διαδρομή.

Η πρώτη γίνεται από Μοναστηράκι - οροπέδιο Θρυπτής - Καβούσι.
 Στην περιγραφή της διαβάζουμε:Ακολουθώντας το παλιό πέτρινο μονοπάτι ανεβαίνουμε από τον οικισμό "Μοναστηράκι", κοντά στην έξοδο της χαράδρας του Χα προς τον οικισμό της Θρυπτής στα 850 περίπου μ. υψόμετρο. 

Κατά την ανάβαση θα κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις, κάποιες απ' αυτές σε σημεία του βουνού με φυσιολατρικό & πολιτισμικό ενδιαφέρον (θέση "Φρούδια", κατάγραφο εκκλησάκι Αγίας Άννας κ.α.).

 Στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής στον οικισμό της Θρυπτής (τα "Όρη" όπως ονομάζονται τοπικά) θα υπάρξει χρόνος ξεκούρασης. Εκεί μπορούμε να ανεφοδιαστούμε νερό. 

 Η κατάβαση μας θα γίνει από το παλιό καλντερίμι σύνδεσης του προαναφερθέντος  οροπεδίου με το Καβούσι στα βόρεια. Πρόκειται για να εξίσου όμορφο μονοπάτι με απαράμιλλης ομορφιάς θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου. Ανάλογα με τις δυνάμεις της ομάδας και τα χρονικά περιθώρια, στη διάρκεια της κατάβασης θα επισκεφτούμε τον οικισμό της πρωτογεωμετρικής περιόδου "Πλάι του Κάστρου", καθώς και την Μνημειακή Ελιά κοντά στον αρχαϊκής εποχής οικισμό του Αζοριά.

Οι  ώρες πορείας  εδώ είναι 7 και επικεφαλής ο Γιώργος Σπυριδάκης ενώ η αναχώρηση θα γίνει  στις 8:00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας. Για πληροφορίες και εγγραφές καθημερινές από 8-10 το βράδυ στα γραφεία του Συλλόγου στην οδό Αβέρωφ 25 ή στο τηλ. 2810344588 ή ακόμα και μέσω της σελίδας του Ομίλου στο διαδίκτυο


Η δεύτερη πεζοπορία του Πεζοπορικού εντάσσεται στις λεγόμενες θεματικές που φέτος επικεντρώνονται σε μνημειακές ελιές και ιερά δέντρα. 

Η διαδρομή αυτής της Κυριακής θα αφορά, ειδικότερα, στη Μνημειακή ελιά Καβουσίου

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σαν  «Μνημειακό» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του, και λόγω της  θέσης του κοντά στους αρχαίους  οικισμούς  «Βροντάς», «Κάστρο» και «Αζοριάς»   της Υστερομινωικής έως  Αρχαϊκής φάσης (1350-500 π.χ.) όπου έχουν ανευρεθεί διάφορα αγγεία και τέχνεργα   έκθλιψης  ελαιόκαρπου. 

Η περιγραφή της διαδρομής:Η πεζοπορία ξεκινάει από το Καβούσι. Κινούμαστε αρχικά σε αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια σε μονοπάτι που μας οδηγεί στη μνημειακή ελιά του Καβουσίου. 

Στη συνέχεια ακολουθούμε το επιβλητικό μονοπάτι που μας οδηγεί στα φαράγγι του Μέσωνα. Φθάνουμε στο πιο εντυπωσιακό σημείο του φαραγγιού και επιστρέφουμε κυκλικά από αγροτικό δρόμο και μονοπάτι στο Καβούσι.

 Οι ώρες πορείας είναι 4 και επικεφαλής η Ειρήνη Τζίκα ενώ η αναχώρηση θα γίνει  στις 8:00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας.


Ορειβατικός Σύλλογος

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου έχει επιλέξει για την Κυριακή τη διαδρομή Νίδα – Ρούβας – Ζαρός.

Πρόκειται όπως αναφέρει για μια όμορφη, απριλιάτικη βόλτα στις ρίζες του Ψηλορείτη.

Η περιγραφή της: Ξεκινάμε από το Οροπέδιο της Νίδας (1400μ) και αφού περάσουμε τις περιοχές Βάρσαμος και Αμουδάρα, κατηφορίζουμε προς το δάσος του Ρούβα. Μέσω της περιοχής Δύο Πρίνοι προσεγγίζουμε το πανέμορφο φαράγγι του Ζαρού, το οποίο διασχίζουμε και καταλήγουμε στη λίμνη του Ζαρού (420μ).

Το μήκος της διαδρομής είναι 16 χλμ ενώ αρχηγός ο Φάνης Μάμος. Εκτιμάται πως οι ώρες πορείας είναι 7 ενώ ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής 2. Η αναχώρηση θα γίνει στις 08.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Για πληροφορίες και  Εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από 20.30 – 22.30 το βράδυ με τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο στο  τηλ. 2810-227609.


Δρόμοι Ζωής

Ο Σύλλογος Δρόμοι Ζωής έχει επιλέξει μια πιο καλοκαιρινή διαδρομή στο Γεράνι και την Παραλία της Γεωργιούπολης.

Η περιγραφή της: Υπάρχει μια μεγάλη σε μήκος παραλία στα σύνορα των Νομών Ρεθύμνης – Χανίων.Μπορεί να την ξέρετε. Το ότι είναι πανέμορφη, επίσης μπορεί να το ξέρετε.Το ότι θα την περπατήσουμε, το μαθαίνετε τώρα.Ίσως βραχούμε λιγάκι, περνώντας το ποταμάκι; εεε θα βγάλουμε τα παπούτσια μας. Έτσι θα γειωθούμε κιόλας.Όσοι θέλουν μπορούν να την κάνουν όλη ξυπόλητοι...Κατάληξη μας η μαγευτική Γεωργιούπολη.

Πορεία εύκολη σε χωματόδρομους και την άκρη της παραλίας. Αααα, τέλειωσε η νηστεία, μύρισε σουβλάκι. Όσοι κολυμπήσουν θα φάνε μετά, αν προλάβουν.

Οι ώρες πορείας είναι 4 και ο βαθμός δυσκολίας 1. Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2816-007430 και 6947504650



Φυσιολατρικός Σύλλογος

Τέλος ο Φυσιολατρικός Σύλλογος έχει επίσης δύο διαδρομές για τα μέλη του την Κυριακή. Η περιοχή που θα κινηθεί είναι από Λοχριά προς Κουρουπητό και Άρδαχτο

 Στην περιγραφή του διαβάζουμε: Ένα πανεύκολο περπάτημα για όλες και όλους,όλο από δρόμο και ανάμεσα από πρίνους.Ξεκίνημα από το χωριό Λοχριά (υψόμ.570μ),μέχρι την ιδιαίτερη φυσικής ομορφιάς τοποθεσία Κουρουπητό (υψόμ.1020μ),με τους αιωνόβιους πρίνους,την ωραία θέα και τα μιτάτα περιμετρικά της.Επιστροφή στην Λοχριά. Οι ώρες πεζοπορίας είναι 3 και ο βαθμός δυσκολίας 1.

Η δεύτερη διαδρομή, στην ίδια ωστόσο περιοχή, θα ξεκινήσει λίγο πριν από το χωριό Λοχριά .Λίγος χωματόδρομος στην αρχή και στην συνέχεια από μονοπάτι μέχρι την τοποθεσία Κουρουπητός για συνάντηση με την Α'ομάδα.

Στην συνέχεια θα αποχωριστεί πάλι από την Α'ομάδα και από μονοπάτι μέσα από πρίνους, που μερικές φορές θα είναι και ασαφές,θα κατηφορίσει για το χωριό Αρδαχτος. Κατά την επιστροφή προς το χωριό Αρδαχτος θα υπάρχει θέα τον κόλπο της Μεσσαράς, τα χωριά του Αμαρίου,τον Κέδρο και το νότιο Κρητικό. 

Οι ώρες πορείας εδώ είναι 5 και ο βαθμός δυσκολίας 1. Αρχηγός της πεζοπορίας ο Στέλιος Κοντάκης και το τηλέφωνο επικοινωνίας 6946195900

Σελίδες