Επιλεγμένα ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Ηράκλειο στις 14 και 15 Απριλίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Επιλεγμένα ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Ηράκλειο στις 14 και 15 Απριλίου



Για ακόμη μία χρονιά η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου παρουσιάζει στο κοινό, στις 14 και 15 Απριλίου, επιλεγμένες ταινίες από το 20o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε, από τις 2 έως τις 11 Μαρτίου 2018.

Με βάση το πρόγραμμα που ανακοίνωσε οι προβολές στο κινηματοθέατρο Αστόρια έχουν ως εξής:

19:00

Ευρώπη, το όνειρο

Τρεις έφηβοι, ένας Έλληνας, ένας Σύρος και ένας Αφγανός, ονειρεύονται μία ελεύθερη και άνετη ζωή σε μια «τέλεια» Ευρώπη. Μέσα από τις αγωνιώδεις προσωπικές τους διαδρομές, που τους φέρνουν πιο κοντά στο όνειρό τους, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πως τα όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και εφιαλτικές καταστάσεις.

Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου, Άγγελος Κοβότσος
Έγχρωμο, Ελλάδα, 2018, 80'
Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=U7NBrtzIzTA&feature=youtu.be

Διάλειμμα 10 λεπτών.

20:30

Το Παγόβουνο - Iceberg

Ένα ντοκιμαντέρ για τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Εστιάζοντας στον θύτη και τον αρρωστημένο μισογυνισμό που οδηγεί στην καταπίεση και τη δολοφονία γυναικών, αναζητά απαντήσεις για τον ρόλο που έχουν παίξει η θρησκεία, η οικογένεια ή ακόμη και το σχολείο στη διαμόρφωσή του.

Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάκης
Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 2018, 35'
Προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους (English subtitles) 
Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=ZELdK78hOH0&feature=youtu.be

21:05

Ένα σχολείο ενάντια στον ρατσισμό

Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων, η προσφυγική κρίση μεταφέρθηκε στην ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Τη σχολική χρονιά 2016-17, το 1o Δημοτικό Σχολείο του Ωραιοκάστρου μετατράπηκε σε ένα παράλογο πεδίο μάχης από ρατσιστές που αντιδρούσαν στη φοίτηση εφτά παιδιών στις απογευματινές τάξεις.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αγραφιώτης
Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 2018, 30'
Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=HzujtQpyV1I&feature=youtu.be

Διάλειμμα 10 λεπτών

21:45 

Επιστροφή

Μπορεί το θέατρο να γίνει τρόπος εκπαίδευσης και επανένταξης για τους ανήλικους φυλακισμένους που δεν έχουν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν από την παραβατικότητα; Σε μια φυλακή ανηλίκων οι κρατούμενοι ανεβάζουν τη ζωή τους στη σκηνή και γίνονται πρωταγωνιστές μιας ταινίας που για τέσσερα χρόνια προσπαθεί να ακυρώσει τους περιορισμούς και τα εμπόδια ενός «σωφρονιστικού» ιδρύματος.

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Έγχρωμο, Ελλάδα, 2017, 63'
Προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους (English subtitles) 
Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=7707wYFV4Uw&feature=youtu.be

Διάλειμμα 10 λεπτών

23:00

Μια oλονυχτία για τον Σαίξπηρ

Το 2016 συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Στην Αθήνα, το περίφημο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, άνοιξε τις πόρτες του για μια εντελώς πρωτότυπη ολονυχτία. Σπουδαίοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδοποιοί και κριτικοί, από τις εννιά το βράδυ και μέχρι το ξημέρωμα παρουσίασαν ένα μοναδικό φεστιβάλ κατάδυσης στο σαιξπηρικό σύμπαν, μέσα από μονολόγους, αποσπάσματα σκηνών, αυτοσχεδιασμούς και σονέτα. Η ταινία κατέγραψε όσα συνέβησαν εντός του θεάτρου και τα συνέθεσε με εικόνες εκείνης της μακράς νύχτας από τους δρόμους της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να συλλάβουμε κάτι από το πνεύμα του Σαίξπηρ.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Έγχρωμο, Ελλάδα, 2017, 70'
Η ιστοσελίδα του σκηνοθέτη: https://www.eliasgiannakakis.com/el/


Να σημειώσουμε πως το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ, το ημερήσιο μειωμένο 1 ευρώ ενώ το διήμερο 5 ευρώ.

Σελίδες