Περιμένοντας στο Ηράκλειο να περάσει το καραβάνι με τις καμήλες...εισπνέουμε βαρέα μέταλλα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Περιμένοντας στο Ηράκλειο να περάσει το καραβάνι με τις καμήλες...εισπνέουμε βαρέα μέταλλα



Κάπου εκεί στο βάθος ίσως φανεί το καραβάνι με τις καμήλες…
Αυτό λέμε αστειευόμενοι κάθε φορά που η αφρικανική σκόνη, και δόξα το Θεό πλέον το φαινόμενο είναι συχνό, κάνει την εμφάνιση της στην Κρήτη.

Το χρώμα του ουρανού στο Ηράκλειο στις 4.20 το απόγευμα
Ωστόσο πέραν του αστείου το ζήτημα της σκόνης που μεταφέρει ο νοτιάς στο νησί μας είναι αρκετά σοβαρό και το πρόβλημα ξεκινά από τη σύσταση της ίδιας της σκόνης.

Σημερινή  φωτογραφία του Ηρακλείου από τα Δύο Αοράκια
Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Ορυκτολογίας και Ορυκτοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ( 2009) , η σκόνη που μεταφέρεται από την Αφρική στην Ελλάδα «κουβαλά» μαζί της εννέα βαρέα μέταλλα: μόλυβδο, αρσενικό, σίδηρο, μαγγάνιο,βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκό και ψευδάργυρο. 

Το γκρί πέπλο σκόνης έγινε κιτρινοπορτοκαλί μετά το μεσημέρι 

Το λιμάνι από το άγαλμα του Βενιζέλου
Για την ύπαρξη των επικίνδυνων αυτών ουσιών, στη μεταφερόμενη σκόνη, ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, η ανθρωπογενής μόλυνση στις αφρικανικές ερήμους, όπως η κίνηση οχημάτων, η απόρριψη αποβλήτων, κ.λπ.

Ωστόσο, φτάνοντας στις πόλεις της νότιας Ευρώπης, το πρόβλημα επιδεινώνεται. «Όταν φτάσει σε ένα αστικό περιβάλλον, λειτουργεί σαν πόλος έλξης για τους ρύπους», εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Έρευνας δρ Χάρης Καμπεζίδης. 

«Μόρια ρύπων επικάθονται πάνω της, κι έτσι αυτό που εισπνέουμε
είναι ένα συσσωμάτωμα, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η σκόνη και γύρω οι δικοί μας ρύποι. Αυτό είναι το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Κάπου πίσω από τη σκόνη είναι η Ντία
Και αυτό γιατί τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα υπόλοιπα έχουν «κάτσει» στη διαδρομή. 

Η μορφολογία τους αυτή τα καθιστά απόλυτα εισπνεύσιμα και άρα επιβλαβή, ιδίως για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Και όχι μόνο. Τα μικροσωματίδια, εισερχόμενα βαθιά στους πνεύμονες, μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προσβάλουν μέχρι και την καρδιά. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες «εισβολής» της σκόνης στις πόλεις, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα κρούσματα θανάτων.

Η πόλη όπως φαίνεται  από τα ανατολικά 




Στο βάθος η Αμνισσός 



(Τα στοιχεία για τη σύνθεση της αφρικανικής σκόνης πάρθηκαν από το Ζώη Κοντο και τη διπλωματική του εργασία στο Πολυτεχνείο Κρήτης με τίτλο «ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»)

Σελίδες