Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Στέλιου Μανωλιούδη για το Διόνυσο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Στέλιου Μανωλιούδη για το Διόνυσο


  

   

Ούτε το πορτοκαλί πέπλο σκόνης που σκέπασε χθες την Κρήτη στάθηκε ικανό να περιορίσει την επιτυχία παρουσίασης του νέου βιβλίου του γεωλόγου, ερευνητή και συγγραφέα Στέλιου Μανωλιούδη με τίτλο "Διόνυσος-Αρχέγονοι Δρόμοι Έκστασης-Πνευματικότητας".

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, μετά τις 7.30 το απόγευμα, στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω για να καλωσορίσει το καινούργιο πόνημα του Στέλιου Μανωλιούδη σε μια εκδήλωση-πολυθέαμα, που στήριξαν το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης και η Ομάδα των Μυθοκρουσμένων του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου.


Η βραδιά ξεκίνησε με τα παιδιά του παιδικού σταθμού Ροδομηλιά τα οποία γέμισαν την αίθουσα με τα χαρούμενα "χελιδωνίσματα" τους, τα κάλαντα της Άνοιξης στην αρχαιότητα, μεταφρασμένα στη νέα Ελληνική Γλώσσα.

Ακολούθησε ένα  πρωτότυπο με αρχαιοελληνικές αναφορές  δρώμενο, που ετοίμασαν οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, με τη βοήθεια της χορεύτριας και χορογράφου Μαίρης Μαυράκη, το οποίο και παρουσίασαν στολισμένοι με κισσούς.

Εκ μέρους του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης την εκδήλωση χαιρέτισε ο  Ζαχαρίας Διαμαντάκης αναφερόμενος στην σημαντική θέση που σταδιακά κατακτά το κρητικό κρασί στις αγορές αλλά και τη συμβολή του Στέλιου Μανωλιούδη στη σύνδεση της παραγωγής του προϊόντος με την ιστορία του στον τόπο μας.


Τρία μουσικά διαλείμματα, στη διάρκεια της εκδήλωσης,  με τους Γιώργο Ζαχαριουδάκη και  Μαρία Λούκα, ενθουσίασαν το κοινό, καθώς τα κομμάτια που έπαιξαν αποτελούσαν είτε αρχαία σωζόμενη μουσική είτε μουσική με ιδιαίτερα και απόλυτα προσαρμοσμένα στο διονυσιακό κλίμα της βραδιάς ακούσματα.

Ο φιλόλογος Κωστής Μαστρογιαννάκης περιδιάβηκε τα κύρια σημεία του νέου βιβλίου, στην παρουσίαση που έκανε, αναφερόμενος αναλυτικά στο ενδιαφέρον περιεχόμενο του.


Από τη μεριά του ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μανόλης Σταυρακάκης, συνέδεσε την ίδια την ιστορία του αμπελιού στην Κρήτη με το περιεχόμενο του βιβλίου και τον βασικό του πρωταγωνιστή το Διόνυσο.

 Ο κ Σταυρακάκης παρουσίασε τα δύο σενάρια που θέλουν την αμπελοκαλλιέργεια να ξεκινά από την Κρήτη ή να έρχεται σ αυτή από την Ανατολή αλλά και τον δικό του, όπως τον χαρακτήρισε, μύθο, του ερχομού του Θησέα στην Κρήτη όχι για να κλέψει την Αριάδνη αλλά τα πολύτιμα κλίματα του κρητικού αμπελιού.


Το μέλος της ομάδας των Μυθοκρουσμένων και  μαθηματικός Μανόλης Αφραθιανάκης έκανε σύντομο  χαιρετισμό πριν τέσσερις μαθήτριες του Εσπερινού Γυμνασίου, μέλη της ίδιας ομάδας, διαβάσουν μικρά αποσπάσματα του βιβλίου.

Το γιατί ο  Διόνυσος ήταν ο θεός του κρασιού του γλεντιού αλλά και της υπέρβασης των ορίων, προσπάθησε να μεταφέρει στο κοινό του κατά τη δική του ομιλία ο ίδιος ο συγγραφέας Στέλιος Μανωλιούδης, παρουσιάζοντας εικόνες από το μαγικό ταξίδι που έκανε για τη συγκέντρωση του υλικού για το βιβλίο του αλλά και τους ανθρώπους, που τον συντρόφευσαν και τον βοήθησαν σε αυτό.


Την εκδήλωση, που έκλεισε με γευστική δοκιμή κρασιών που προσέφερε το Δίκτυο Οινοποιών, συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βασιλάκη




Σελίδες