Από ακτές Λιβύης & Αιγύπτου σηκώθηκε η σκόνη-Λόγω μικρής απόστασης οι μεγάλες συγκεντρώσεις της στην Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Από ακτές Λιβύης & Αιγύπτου σηκώθηκε η σκόνη-Λόγω μικρής απόστασης οι μεγάλες συγκεντρώσεις της στην Κρήτη

 
Με θέα το λιμάνι του Ηρακλείου, ώρα 6.30 το απόγευμα
  Στην πηγή προέλευσης της αφρικανικής σκόνης βρίσκεται και η απάντηση στις μεγάλες ποσότητες που σκέπασαν χθες την Κρήτη. Αυτή τη φορά η σκόνη δεν μας ήλθε από τα νότια της αχανούς αφρικανικής ηπείρου αλλά από τις ακτές της Λιβύης και της Αιγύπτου.

Όπως εξήγησε στο e-storieskritis.gr στέλεχος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τις προηγούμενες επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη η πηγή προσδιοριζόταν νοτιότερα, και γι αυτό οι ποσότητες που έφθαναν στο νησί μας ήταν μικρότερες. 

Όμως χθες οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνόησαν το να σηκωθεί σκόνη ακριβώς από τα παράλια της Αφρικής. Έχοντας πολύ μικρή απόσταση να διανύσει ως την Κρήτη ήλθε  έτσι σε τεράστιες συγκεντρώσεις και κάλυψε τα πάντα.

Ώρα 4.30 το απόγευμα

Ο σταθμός μέτρησης σκόνης, που διαθέτει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, στην Πολυτεχνειούπολη Χανίων έδειξε χθες ως μεγαλύτερη συγκέντρωση σκόνης στην περιοχή αυτή τα 550 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, την ώρα που στο Ηράκλειο σαφώς η εικόνα ήταν πολύ χειρότερη και το πρόβλημα εντονότερο.


Για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος με το οποίο ήλθε χθες αντιμέτωπη η Κρήτη αρκεί να δει πως στην προηγούμενη φορά, που είχαμε αφρικανική σκόνη στον τόπο μας, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες, η συγκέντρωση της δεν ξεπέρασε τα 250 με 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η πλατεία Ελευθερίας χθες το απόγευμα

Το Εθνικό Αστεροκοπείο κάνει λόγο για τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης την τελευταία δεκαετία και οι Κρητικοί που δεινοπαθήσαμε χθες μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε απόλυτα.



Σελίδες