Οι Σφακιανοί γιορτάζουν σήμερα τον συντοπίτη τους Άγιο Μανουήλ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Οι Σφακιανοί γιορτάζουν σήμερα τον συντοπίτη τους Άγιο Μανουήλ




Σήμερα τα Σφακιά γιορτάζουν τον Άγιο τους, το Μανουήλ, έναν τοπικό νεομάρτυρα στον οποίο μάλιστα έχουν αφιερώσει κι έναν μεγαλοπρεπή ναό στην περιοχή του Ασκύφου, και όχι μόνο εκεί.

Ο Άγιος Μανουήλ γεννήθηκε στα Σφακιά και σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους. Δια της βίας εξισλαμίστηκε και στη συνέχεια παρέμεινε στην υπηρεσία τους. 

Κάποια στιγμή κατάφερε να το σκάσει από τους Τούρκους και την οικογένεια, που τον είχε σπίτι της και πήγε στη Μύκονο, όπου εξομολογήθηκε και ζούσε με χριστιανοπρέπεια.

Εκεί παντρεύτηκε Μυκωνιάτισσα και απόκτησε έξι παιδιά. Επειδή όμως η σύζυγος του πρόδωσε την συζυγική της τιμή διαπράττοντας μοιχεία, εκείνος μετακόμισε με τα έξι παιδιά του σε άλλο σπίτι, χωρίς να τη διαπομπεύσει.

 Όμως ο  αδελφός της άπιστης συζύγου, που υπηρετούσε στον Τούρκικο στόλο, κατάγγειλε τον Μανουήλ ότι ενώ είχε γίνει μουσουλμάνος επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία, κι έτσι τον συνέλαβαν.


Ο ναός του Αγίου Μανουήλ στ Ασκύφου Πηγή: Χανιώτικα Νέα
Τότε ο Μανουήλ με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και υπέστη πολλά βασανιστήρια, πριν παραδοθεί στον Τούρκο Ναύαρχο Κουτζούκ, που βρισκόταν στη Χίο. Αυτός τον ανέκρινε και εξέδωσε θανατική απόφαση. 

Ο Μανουήλ οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης, που ονομαζόταν Παλαιά Βρύση. Ο δήμιος του όμως δεν μπόρεσε να τον εκτελέσει, δείλιασε, πέταξε το σπαθί και απομακρύνθηκε. 

Ένας υπαξιωματικός  άρπαξε το σπαθί κι αφού δεν μπόρεσε μετά από πολλά κτυπήματα να τον αποκεφαλίσει, τον έριξε κάτω και τον έσφαξε με τον πιο φρικτό τρόπο, σαν πρόβατο, στις 15 Μαρτίου 1792 μ.Χ.

Το δε λείψανο του οι Τούρκοι αφού το έδεσαν με ογκόλιθους το έριξαν στη θάλασσα. Χειρόγραφο μαρτύριο του Αγίου αυτού, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

 Ο Άγιος Μανουήλ τιμάται όχι μόνο στα Σφακιά αλλά και στην Μύκονο όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. 

Σ επίπεδο Κρήτης πάντως οι αφιερωμένοι στον Άγιο Μανουήλ ναοί έχει οριστεί να πανηγυρίζουν μετα τον Δεκαπενταύγουστο  κι οχι αυτή καθ αυτή την ημέρα της εορτής του Αγίου.

Σελίδες