Προβλέποντας τον θάνατο ασθενών με αλγόριθμους-Νέα κλινική πλατφόρμα σώζει ζωές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Προβλέποντας τον θάνατο ασθενών με αλγόριθμους-Νέα κλινική πλατφόρμα σώζει ζωές


Μια νέα κλινική πλατφόρμα που χρησιμοποιεί αλγόριθμο για να προβλέψει και να αποτρέψει τον αιφνίδιο θάνατο ασθενούς στο νοσοκομείο ενέκρινε ο Food and Drum Administration (FDA),όπως ανακοίνωσαν οι κατασκευαστές του, Excel Medical.
Το WAVE Clinical Platform, για το οποίο ο λόγος, είναι σύστημα που παρακολουθεί τα ζωτικά ενός ασθενούς και στέλνει σήμα κινδύνου σε συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές μέχρι 6 ώρες πριν ο ασθενής υποστεί δυνητικά μοιραία καρδιακή προσβολή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.
Πρόκειται για τον πρώτο τέτοιο αλγόριθμο που λαμβάνει έγκριση από τον FDA.
Μέχρι 400.000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν πρόωρα στα  νοσοκομεία, σύμφωνα με έρευνα του 2013, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Patient Safety.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα καταγράφει τα ζωτικά του ασθενούς, όπως καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, αρτηριακή πίεση και θερμοκρασία.
Η σχέση μεταξύ διαφόρων ζωτικών οργάνων μπορεί να δείξει ότι κάτι πάει λάθος, ώρες πριν κάποιο σύστημα του οργανισμού του ασθενούς παρουσιάσει πρόβλημα, ώστε να προκαλέσει συναγερμό στο ιατρικό προσωπικό. Μια μικρή μείωση του αναπνευστικού ρυθμού μπορεί να μην είναι κόκκινη σημαία στα παραδοσιακά μόνιτορ αλλά αν συμβεί ταυτόχρονα με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι έγκαιρο σημάδι εξασθένησης.
Αντί να τρέχει στον ασθενή το ιατρικό προσωπικό μετά τα μη φυσιολογικά σημάδια των ζωτικών του οργάνων, η πλατφόρμα WAVE υπολογίζει την πιθανότητα ασθενούς που βρίσκεται σε κίνδυνο για επιδείνωση.
Το σύστημα βρίσκεται πάντα εν λειτουργία και στέλνει σήματα κινδύνου σε τηλέφωνα,  tablets, και desktops.
Σε κλινικές δοκιμές του που έγιναν στο University of Pittsburgh Medical Center, μια με το σύστημα WAVE και  μια χωρίς αποδείχθηκε πως η ομάδα χωρίς το σύστημα είχε 6 απρόσμενους θανάτους, ενώ η ομάδα με τη νέα πλατφόρμα καμία.
Η πρόγνωση του θανάτου είναι αναδυόμενος  τομέας στην ιατρική τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή:iatronet

Σελίδες