Τα σημάδια που μαρτυρούν πως θα ζήσετε πολλά χρόνια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Τα σημάδια που μαρτυρούν πως θα ζήσετε πολλά χρόνια


Ποιο είναι το κλειδί της μακροζωίας; Είναι η σωστή διατροφή; Το να κόψουμε το κάπνισμα; Τα αντιοξειδωτικά; 

Ψάξαμε και βρήκαμε πολλούς τρόπους, που επιβεβαιώνονται και από μελέτες, για να μείνουμε για πάντα νέοι και σας τους παρουσιάζουμε. Αν, λοιπόν, ταυτίζεστε με τα παρακάτω, μάλλον θα ζήσετε περισσότερο από τον μέσο όρο…

Είστε παντρεμένοι

Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι ο γάμος ελαττώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στην μέση ηλικία, λόγω της υποστήριξης που προσφέρει αυτή η σχέση.

Δεν έχετε στρες

Προφανώς, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, αλλά αν έχετε καταφέρει να βρείτε τρόπους διαχείρισης του στρες, τότε έχετε αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο, μιας και το ανεξέλεγκτο στρες βλάπτει την υγεία μας από κάθε άποψη.

Μικροδείχνετε

Μια μελέτη πάνω σε πανομοιότυπα δίδυμα αδέρφια έδειξε ότι το άτομο που έδειχνε μικρότερο σε ηλικία… ζούσε και περισσότερο. Αυτό λογικά συμβαίνει επειδή η νεανική εμφάνιση συνεπάγεται καλύτερο τρόπο ζωής, χωρίς καταχρήσεις.

Έχετε φίλους

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το να έχουμε δίπλα μας φίλους και οικογένεια που μας αγαπούν είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για την ψυχική υγεία μας.

Τρώτε ψωμί ολικής

Μια μελέτη του 2013 απέδειξε πως οι άνθρωποι που έχουν αντικαταστήσει το λευκό, επεξεργασμένο ψωμί με ψωμί ολικής έχουν περισσότερες πιθανότητες για μακροζωία.

Γυμνάζεστε, έστω και λίγο

Ακόμα και λίγη γυμναστική μέσα στην ημέρα μας θα μας κάνει μεγάλο καλό. Και όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο πιο προστατευμένος είναι ο οργανισμός σας από κάθε είδους πρόβλημα.

Είστε εξωστρεφείς

Φαίνεται πως οι εξωστρεφείς άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους εσωστρεφείς, αν πιστέψουμε μια ανάλυση δεδομένων πολλών μελετών, που έγινε το 2010.

Δεν έχετε λίπος στην κοιλιά

Το περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς φαίνεται πως μπορεί μέχρι και να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου, ακόμα κι αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι φυσιολογικός. Η γυμναστική και η σωστή διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν.

Έχετε όνειρα

Τι θέλετε να κάνετε με την ζωή σας; Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που έχουν στόχους, και δουλεύουν για να τους πετύχουν, ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με όσους νιώθουν κάπως χαμένοι.

Οι παππούδες σας πέθαναν στα πολύ βαθιά γεράματα

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, φαίνεται πως οι άνθρωποι των οποίων οι παππούδες έζησαν πολλά χρόνια, έχουν 60-85% πιθανότητες να ζήσουν τόσα χρόνια και εκείνοι.

Δεν είστε παχύσαρκοι

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, έχουν μέχρι και 29% αυξημένες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Πίνετε λίγο αλκοόλ

Το να πίνετε αλκοόλ, στα όρια του φυσιολογικού (δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες, ένα για τις γυναίκες) δεν πρόκειται να σας κάνει κακό—πόσο μάλλον, ως ένα σημείο μπορεί να θεωρηθεί και υγιεινό. Αρκεί να μην το παρακάνετε.

Κοιμάστε καλά

Γνωρίζουμε πολύ καλά την σημασία του ύπνου για την υγεία μας—και από άποψη ποσότητας, αλλά και ποιότητας. Και αν κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε νύχτα, ανενόχλητοι, όλα καλά.

Τρώτε ψάρια

Ας μιλήσουμε (ξανά) για ψάρια. Ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, που περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Οι άνθρωποι που έχουν ενσωματώσει τα θαλασσινά στην διατροφή τους αντιμετωπίζουν 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Κάνετε γυμναστική με βάρη

Η γυμναστική με βάρη είναι εξίσου σημαντική με την αερόβια, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Τα άτομα που σηκώνουν βάρη, έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα, και λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, μιας και ο οργανισμός τους βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Κάνατε παιδί σε μεγάλη ηλικία

Μία έρευνα του 2014 έδειξε πως οι γυναίκες που έκαναν παιδί μετά την ηλικία των 33 ζουν περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που έκαναν το τελευταίο τους παιδί πριν την ηλικία των 29.

Δεν καπνίσατε ποτέ

Αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ στην ζωή σας, ίσως και να έχετε κερδίσει 10 χρόνια ζωής σε σχέση με τους καπνιστές. Βέβαια, ακόμα κι αν ήσασταν καπνιστής, το να το κόψετε θα έχετε απίστευτα οφέλη για την υγεία σας.

Πηγή: iatronet

Σελίδες