Κινητή βόμβα το πλοίο Ανδρομέδα που κατασχέθηκε στο Ηράκλειο-Θα ξεφόρτωνε τόνους εκρηκτικών στη Λιβύη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Κινητή βόμβα το πλοίο Ανδρομέδα που κατασχέθηκε στο Ηράκλειο-Θα ξεφόρτωνε τόνους εκρηκτικών στη Λιβύη

   


Μπορεί το φορτίο του, με βάση τα παραστατικά του, να ήταν νόμιμο όμως ο προορισμός του δεν ήταν εκείνος που είχε δηλωθεί, κι όταν 29 κοντέινερς με εκατοντάδες τόνους εκρητικές ύλες πηγαίνουν σε λάθος τόπο και λάθος χέρια οι συνέπειες είναι γνωστές.

Ο λόγος για το Φ/Γ πλοίο “ANDROMEDA” σημαίας Τανζανίας, που όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό στις 6 του μηνός εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου και κρίθηκε ύποπτο.

Φθάνοντας στο Ηράκλειο έγινε ενδελεχής έλεγχος του φορτίου του,το οποίο αποτελούταν από είκοσι εννέα 29 εμπορευματοκιβώτια και έντεκα 11 δεξαμενές υγραερίου. 


«Το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μία κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον» τόνισε ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης.


Στο πλοίο επέβαινε οκταμελές πλήρωμα, εκ των οποίων δύο  Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός υπήκοος και σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από τον λιμένα Mersin Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από τον λιμένα Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.


Το φορτίο εκφορτώθηκε και διενεργήθηκε έλεγχος από τον οποίο επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων, που ήταν εκρηκτικές ύλες – πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός, ενώ διασταυρώθηκε  με τα αναγραφόμενα στα δηλωτικά και συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου. Ομοίως επιβεβαιώθηκε ότι, οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές φορτίου.


  Χθες έγινε στο πλοίο επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν συνολικά εκατόν δύο σοβαρές παρατηρήσεις-ελλείψεις αναφορικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και του φορτίου.



Κατά τη διάρκεια της διενεργηθείσας προανάκρισης προέκυψε ότι ο Πλοίαρχος του πλοίου έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη του να μεταβεί στον λιμένα Μισουράτας της Λιβύης, προκειμένου εκφορτώσει και παραδώσει το σύνολο του φορτίου, περιοχή για την οποία υπάρχουν περιοριστικά μέτρα λόγω της πολεμικής  κατάστασης που επικρατεί εκεί. 

Επιπροσθέτως, εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου ενώ δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που υποτίθεται πως ήταν ο τελικός προορισμός του σκάφους.


 Ως εκ τούτου το πλήρωμα του πλοίου, κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον του για σοβαρές παραβάσεις. Το φορτίο καθώς και το πλοίο κατασχέθηκαν.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της.

Να σημειώσουμε πως τα εκρηκτικά είναι μέσα σε μεταλλικά κοντέινερς, πράγμα που περιορίζει τον κίνδυνο να προκληθεί ανάφλεξη τους από τυχαίο γεγονός. Μάλιστα αναμένεται σύντομα να μεταφερθούν εκτός λιμανιού για περισσότερη ασφάλεια 







Σελίδες