Στα Ρωμαικά Λουτρά των Κάτω Ασιτών-Παραδομένα στην εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Στα Ρωμαικά Λουτρά των Κάτω Ασιτών-Παραδομένα στην εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου

      


Σε κακή κατάσταση, παραδομένα στην εγκατάλειψη και στη φθορά του χρόνου είναι μέσα στον οικισμό των Κάτω Ασιτών τα Ρωμαϊκά Λουτρά, που εντοπίστηκαν στην περιοχή και χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα μ. Χ.

Τα λουτρά βρίσκονται στη θέση Σιναϊτα, στη νοτιοδυτική πλευρά των Κάτω Ασιτών και μάλιστα είχαν χρησιμοποιηθεί στην πορεία του χρόνου ως ναός αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη.

Η μία εκ των τριών πισινών των λουτρών όπως φαίνεται έξω από το κτίσμα

Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίριο με ημικυκλικές κόγχες που είχε μικρή είσοδο από τη δυτική πλευρά του. Μπαίνοντας στο χώρο το δάπεδο του ήταν καλυμμένο με μωσαϊκό μαρμάρινο διάκοσμο, που έφερε γεωμετρικά κόκκινα, γαλάζια και άσπρα θέματα. 

Σήμερα διασώζεται μόνο ένα τμήμα του, το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να δει αφού μετά την αποκάλυψη του και την καταγραφή του σκεπάστηκε ξανά από τους αρχαιολόγους, με χώμα, ώστε να μην φθαρεί περαιτέρω.


 Στις υπόλοιπες τρείς πλευρές του κτίσματος μικρές σκάλες οδηγούν στις ημικυκλικές κόγχες, που λειτουργούσαν ως πισίνες του λουτρού, και είναι 1,65 μέτρα  βαθύτερες από την επιφάνεια του κτίσματος και διαθέτουν γύρω τους στενό θρανίο. Εξωτερικά και δυτικά του λουτρού υπάρχει δεξαμενή αποθήκευσης  νερού.

Έξω από τα λουτρά διακρίνεται ακόμα ο πέτρινος αγωγός που έφερνε το απαραίτητο νερό για τη λειτουργία τους.


Στους Κάτω Ασίτες υπάρχει επίσης ένα ακόμα κτίριο, της ίδιας περιόδου, στο οποίο βρέθηκαν εντοιχισμένα πιθάρια, ενώ  έχουν εντοπιστεί και τμήματα  του υδραγωγείου του. Δύο από τους πηλοσωλήνες που περισυλλέχθηκαν φέρουν τις επιγραφές OVAPONTOC και  ΟUAΓΩΝ.

Ο αγωγός νερού 

 Εκτιμάται ότι είναι  σφραγίσματα στα οποία αναγράφεται το όνομα του ιδιοκτήτη του εργαστηρίου. Μάλιστα τέτοιος πηλοσωλήνας, από τον ίδιο κατασκευαστή, έχει βρεθεί και στο γειτονικό χωριό του Αγίου Μύρωνα.

Στους Άνω Ασίτες εξάλλου έχει αποκαλυφθεί κιβωτιόσχημος τάφος των υστερορωμαϊκών χρόνων με ένα νεκρό σε ύπτια θέση και χωρίς κτερίσματα. 

Οι Ρωμαίοι φρόντιζαν, όπου βρίσκονταν οι κατακτήσεις τους, να κατασκευάζουν λουτρά τα οποία εκτός από χώροι ατομικής υγιεινής, λειτουργούσαν συγχρόνως και ως κέντρα ψυχαγωγίας και κοινωνικών συναναστροφών.

Ένα τυπικό λουτρικό συγκρότημα των ρωμαϊκών χρόνων έπρεπε να επιτυγχάνει τη διαβάθμιση της θερμοκρασίας των διάφορων χώρων του. Κατά αυτό τον τρόπο διαμορφώνονται οι εξής βασικές αίθουσες και λειτουργίες:

-το αποδυτήριο ή χώρος υποδοχής, το οποίο διέθετε πάγκους και ερμάρια για την τοποθέτηση των ενδυμάτων
-το tepidarium (μέσος οίκος), αίθουσα χλιαρού λουτρού
-το caldarium (θερμός οίκος), αίθουσα ζεστού λουτρού
-το frigidarium (ψυχρός οίκος), ψυχρού λουτρού.


Μεγάλη φροντίδα επιδείκνυαν και στην κατασκευή των υδραγωγείων τους. Πριν προχωρήσουν στην κατασκευή τους  οι μηχανικοί τους αξιολογούσαν την ποιότητα του νερού που σκόπευαν να εκμεταλλευτούν εξετάζοντας τη διαύγεια, το ρυθμό ροής και τη γεύση του. 

Παρατηρούσαν επίσης τη φυσική κατάσταση των ντόπιων που ήδη έπιναν από αυτό το νερό. Αν τελικά επιλεγόταν η τοποθεσία, οι τοπογράφοι υπολόγιζαν τη βέλτιστη διαδρομή και την κλίση του αγωγού, καθώς επίσης το μέγεθος και το μήκος του καναλιού. 


Στο εσωτερικό της μιας εκ των τριών πισινών των λουτρών 

Αξίζει ν αναφέρουμε τέλος πως λόγω αυτών των ευρημάτων κάποιοι μελετητές συμπέραναν πως οι Ασίτες ήταν η αρχαία πόλη Πάννονα,  η οποία, σύμφωνα με τις πηγές, έχασε την αυτονομία της και προσαρτήθηκε μάλλον από τη Γόρτυνα.Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι που εκτιμούν πως αυτή η πόλη βρίσκεται στα όρια του Αγίου Θωμά.  
                                                             

 (Με πληροφορίες από "Το Μαλεβίζι στην αρχαιότητα: Αρχαιολογικοί χώροι και θέσεις της επαρχίας Μαλεβιζίου"

Σχεδιάγραμα του χώρου των ρωμαικών λουτρών των Κάτω Ασιτών


Η κεντρική πισίνα των λουτρών 

Η μικρή είσοδος των λουτρών στη δεξιά πλευρά του κτίσματος


Σελίδες