Το όμορφο και "αθώο" λυχναράκι που οι ρίζες του είναι γεμάτες αλκαλοειδή με ισχυρή τοξική δράση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Το όμορφο και "αθώο" λυχναράκι που οι ρίζες του είναι γεμάτες αλκαλοειδή με ισχυρή τοξική δράση


Στην Κρήτη συνηθίζουμε να το λέμε λυχναράκι, λόγω του σχήματος του, και είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα φυτά που συναντάμε αυτή την εποχή σε σκιερά, υγρά και πετρώδη εδάφη. 

Παρότι ωστόσο είναι ένα πολύ συνηθισμένο είδος, ξέρουμε ελάχιστα γι αυτό, όπως για παράδειγμα πως οι ρίζες του είναι ιδιαίτερα τοξικές.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Arisarum vulgare, Αρίσαρο το κοινό, και πρόκειται για ένα ενδημικό φυτό της Μεσογείου που το βλέπουμε από το Φθινόπωρο και μέχρι το τέλος της Άνοιξης με τα χαρακτηριστικά άνθη του που μοιάζουν με μικρά φιδάκια να περιβάλλονται από ένα γυαλιστερό με κάθετες ραβδώσεις περίβλημα.



Οι ρίζες του περιέχουν αλκαλοειδή με πολύ ισχυρή τοξική δράση στους ανθρώπινους ιστούς. Ωστόσο έχουμε αναφορές πως η ρίζα του, που έχει σχεδόν το μέγεθος ενός μικρού καρυδιού, έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο, μετά από επεξεργασία, σε περιόδους δύσκολες που η κανονική τροφή ήταν δυσεύρετη.

Γενικότερα όλα τα είδη της οικογένειας Araceae,όπου ανήκει και το λυχναράκι, είναι δηλητηριώδη, αφού στους ιστούς τους υπάρχουν κρύσταλλοι σε σχήμα καρφίτσας από οξαλικό ασβέστιο. Τα γνωστότερα είδη αυτής της οικογένειας είναι η δρακοντιά, και το σπάνιο Άρο του Διοσκουρίδη. 

Σελίδες