Ποια ήταν η εταιρεία Liebig, που παρήγαγε κονσέρβες στα μέσα του 19ου αιώνα; Η σχέση της με την Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ποια ήταν η εταιρεία Liebig, που παρήγαγε κονσέρβες στα μέσα του 19ου αιώνα; Η σχέση της με την Κρήτη






Η εταιρεία Liebig's Extract of Meat Company μεσουράνησε, μετά το 1860, παράγοντας  κονσέρβες κρέατος αξιοποιώντας σχετική πατέντα του Γερμανού χημικού Justus von Liebig.

Ο Justus von Liebig είχε βρει τότε τον τρόπο να επεξεργάζεται το κρέας και να το συντηρεί, χωρίς ψυγείο, επιτρέποντας του να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά και τη γεύση.



Εκείνες τις εποχές το μοσχαρίσιο κρέας ήταν απλησίαστο για τις περισσότερες οικογένειες, λόγω της υψηλής τιμής του. 

Με την πατέντα του Γερμανού χημικού, που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη βιομηχανία και έδωσε κονσέρβες κρέατος (πατέ ή σε μικρούς κύβους) σε μεγάλες ποσότητες, σε πολλές χώρες του κόσμου, το μοσχαρίσιο κρέας έγινε προσιτό για όλους. 

Η προέλευση του κρέατος ήταν από τη Νότια Αμερική, όπου τα βοοειδή εκτρέφονταν και υπήρχαν σε αφθονία.



Τι σχέση όμως μπορεί να έχει αυτή η βιομηχανία κονσέρβας με την Κρήτη; 




Η εταιρεία Liebig ξεκίνησε περί το 1870 να εκδίδει  φανταστικές χρωματιστές λιθογραφικές κάρτες, οι οποίες μεταξύ άλλων ανταλλάσσονταν ως κουπόνια, και έφεραν επάνω τους διαφήμιση των προϊόντων της, δηλαδή των κονσερβών της ή συνταγές.



Ανάμεσα στους 11.000 διαφορετικούς τύπους καρτών που εξέδωσε, βρίσκουμε και παραστάσεις από την Κρήτη. 

Οι κάρτες της έμοιαζαν με μικρά έργα τέχνης, με παραστάσεις ιστορικές, γεωγραφικές, λαογραφικές, από την ελληνική μυθολογία και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, προερχόμενες από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Μάλιστα τέτοιες κάρτες βρίσκουμε στο Βέλγιο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες, σε διαφορετικές γλώσσες.




Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με την εταιρεία  για να σχεδιάσουν αυτές τις σειρές καρτών, οι οποίες δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας πραγματική λιθογραφία.

Η τελευταία λιθογραφημένη σειρά καρτών της βγήκε γύρω στο 1939.



Σήμερα αυτές οι κάρτες παραμένουν δημοφιλείς στους συλλέκτες που τις αναζητούν σε όλο τον κόσμο.



Η ίδια εταιρεία παρήγαγε πολλά εικονογραφημένα διαφημιστικά προϊόντα από τραπέζια και κάρτες μενού, μέχρι παιχνίδια για παιδιά,  σετ καρτών συναλλαγών, ημερολόγια, αφίσες, σφραγίδες αφίσας.








Σελίδες