Κουτσομπολέψτε χωρίς τύψεις, είναι ψυχοθεραπευτικό, λένε οι ειδικοί - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Κουτσομπολέψτε χωρίς τύψεις, είναι ψυχοθεραπευτικό, λένε οι ειδικοί



Το κουτσομπολιό δεν επιτελεί μόνο κοινωνική λειτουργία, αλλά είναι και ψυχοθεραπευτικό, κι αυτό το λένε όχι οι γυναίκες της γειτονιάς αλλά οι ειδικοί.

Σύμφωνα λοιπόν με την δίκη τους επιστημονική οπτική το κουτσομπολιό: 

Βελτιώνει τη διάθεση καθώς το να διηγείσαι και να σχολιάζεις πράγματα των άλλων προκαλεί εύθυμη διάθεση και ενδιαφέρον.

 Επιτρέπει την απελευθέρωση από το στρες.Το να αφιερώνεσαι στο κουτσομπολιό έχει μια αξία αγχολυτική, συμβάλλει στην απελευθέρωση των συναισθημάτων, ιδίως των αρνητικών, όπως η επιθετικότητα. Ιδίως επειδή τα γεγονότα που μεταφέρονται αφορούν κάποιο άλλο άτομο, αισθανόμαστε εξουσιοδοτημένοι να εκφράσουμε ελεύθερα τις απόψεις μας, να πάρουμε θέση, να κάνουμε κριτική.

 Δημιουργεί διαφυγή από προβλήματα.Η τάση για κουτσομπολιό δημιουργεί μια ευχάριστη διάθεση χωρίς περιπλοκές, που απασχολεί το μυαλό με μια χαλαρή δραστηριότητα και μπορεί να σπάσει τη ρουτίνα της πραγματικότητας και να απομακρύνει το νου από τις καθημερινές ανησυχίες.

 Ενισχύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μια και βοηθά στην ενίσχυση των σχέσεων. Το να διηγείσαι κάτι σε κάποιον επιβεβαιώνει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης. Είναι σαν να λέει: «μοιράζομαι αυτή την απολύτως μυστική είδηση μαζί σου επειδή σου έχω εμπιστοσύνη». Αυτό δεν έχει παρά να κάνει τον άλλο να αισθάνεται σημαντικός. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι το κουτσομπολιό μαζί με συναδέλφους στο χώρο της δουλειάς συμβάλλει στο να κάνει την ομάδα πιο ενωμένη.

Πηγή: Υγεία και Ευεξία 

Σελίδες