Ο Κουλές της Γραμμένης στο Μαγαρικάρι-Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα τουρκικά οχυρά της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Ο Κουλές της Γραμμένης στο Μαγαρικάρι-Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα τουρκικά οχυρά της Κρήτης



 Σε αρκετά καλή κατάσταση, από τύχη βέβαια κι όχι λόγω συντήρησης, διατηρείται στην περιοχή του Μαγαρικαρίου ο Κουλές της Γραμμένης.


Πρόκειται για ένα από τα εκατοντάδες οχυρά που έχτισαν οι Τούρκοι τον 19ο αιώνα για να ελέγχουν την ενδοχώρα της Κρήτης και δη τα περάσματα της Μεσαράς που, όπως φαίνεται, είχαν μεγάλη σημασία για εκείνους.



Ο κουλές της Γραμμένης είναι χτισμένος πάνω σε ένα λοφίσκο σε κοντινή απόσταση από τον κεντρικό δρόμο με ευρύ οπτικό πεδίο προς πάσα κατεύθυνση.

Πρόκειται για ένα κεντρικό κουλέ, κισλά όπως λέγονταν, με ορθογώνιο σχήμα που φέρει 24 πολεμίστρες. 

Το εσωτερικό του χωρίζεται σε τρία μέρη με το ανατολικό να διαθέτει φούρνο, εστία με καμινάδα και τραπεζαρία. 

Τζάκια υπάρχουν και στα άλλα δύο τμήματα του Κουλέ ο οποίος συνολικά έχει διαστάσεις 25Χ11. Οι τοίχοι του έχουν πάχος σχεδόν ένα μέτρο κι έχουν κτιστεί με πέτρες που μεταφέρονταν στη διάρκεια αγγαρείας από τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής, χέρι-χέρι.

Εξοπλισμένος με φούρνο, εστίες και ανέσεις για τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του

Η θέση του εν λόγω κουλέ είναι περίοπτη και οχυρή αφού προστατεύεται τριγύρω με εκπεσμό με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του, όπου υπάρχει και η πρόσβαση προς αυτόν.

Η αυλή του ήταν περιφραγμένη με χαμηλό τείχος  ενώ στη βορειοανατολική του γωνία διακρίνονται τα ερείπια δύο δωματίων που ενδεχομένως να χρησίμευαν ως καταλύματα για τους Τούρκους αξιωματικούς.  

Εντός της αυλής υπάρχει και διατηρείται και σήμερα σε καλή κατάσταση μια δεξαμενή ομβρίων υδάτων (σαρνίτσι). Σε αυτήν το νερό έφθανε από την οροφή του κτιρίου μέσα από ένα αυλάκι..

Η δεξαμενή ομβρίων υδάτων


Παρότι οι κάτοικοι της περιοχής λένε πως ο συγκεκριμένος κουλές χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενετικού φρουρίου, δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. 

Πάντως το Μάιο του 1944 το κτίσμα αυτό είχε χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους του Μαγαρικαρίου καθώς οι Γερμανοί είχαν καταστρέψει το χωριό τους κι αναζήτησαν στον κουλέ κατάλυμα. 

Σήμερα επιθυμία τους είναι ο χώρος να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί τουριστικά, ωστόσο όπως μας είπαν η προσπάθεια τους αυτή συναντά προσκόμματα από την αρχαιολογική υπηρεσία. 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Η σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα του οχυρού

Η θέα δυτικά του Κουλέ

Σελίδες