Περιβόλι στο Νιπιδιτό έδωσε ραπανάκι βάρους 6.5 κιλών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Περιβόλι στο Νιπιδιτό έδωσε ραπανάκι βάρους 6.5 κιλών




Τα ραπανάκια έχουμε συνηθίσει να τα καλλιεργούμε και να τα χρησιμοποιούμε ως ορεκτικά, ωστόσο στην περίπτωση του Γιώργου Αγγελάκη η φύση έβαλε τα δυνατά της και του προσέφερε ένα ραπανάκι ικανό να ανοίξει τις ορέξεις ενός ολόκληρου λόχου.

Το περιβόλι του κ Αγγελάκη στο Νιπιδιτό, χωρίς φυτοφάρμακα, αλλά με πολύ φροντίδα και αγάπη έδωσε ένα ραπάνι βάρους 6,5 κιλών, που και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του αδυνατούσε να πιστέψει το μέγεθος του.

Κρατώντας το βαρύ και υπερμέγεθες λαχανικό ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός φωτογραφήθηκε με ικανοποίηση για τις επιδόσεις του κήπου του, που αν μη τι άλλο ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Να πούμε πως το ραπάνι αρχικά καλλιεργήθηκε στη Κίνα και  οι σπόροι του ήταν συστατικό σε πολλά θεραπευτικά σκευάσματα της λαϊκής κινέζικης ιατρικής. Στην Ελλάδα ήλθε μέσω Αιγύπτου και αναφορές σε αυτό βλέπουμε σε αρκετούς αρχαίους συγγραφείς .

Στις μέρες μας υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ραπανιών σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Συνήθως καταναλώνονται ωμά και είναι εξαιρετικό συστατικό για σαλάτες ενώ δεν περιέχουν θερμίδες.

Κυρίως όμως η χρήση των ραπανιών ενδείκνυται λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C.  Αρκεί να πούμε πως η κατανάλωση 2 έως 3 ραπανιών, μετρίου μεγέθους, την ημέρα είναι ικανή να καλύψει  το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης από ενήλικες.


Ακόμα τα ραπανάκια περιέχουν λουτεΐνη, η οποία με τη σειρά της έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. 

Σελίδες