Η διαφορετική Κρήτη του 1975 μέσα από ένα όμορφο βίντεο Αυστριακού τουρίστα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η διαφορετική Κρήτη του 1975 μέσα από ένα όμορφο βίντεο Αυστριακού τουρίστα


 


Διακοπές στην Κρήτη έκανε ένας Αυστριακός τουρίστας το 1975 φροντίζοντας να απαθανατίσει πλάνα του ταξιδιού του, τα οποία μας δείχνουν σήμερα έναν τόπο που έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές, ακόμα και σε περιοχές που, θεωρητικά, παραμένουν ανέγγιχτες για αιώνες.




Το ταξίδι έγινε μάλλον μήνα Απρίλιο αφού βλέπουμε, σε πλάνα από το σχετικό βίντεο, να σουβλίζουν αρνιά και να κρατούν στα χέρια τους βαμμένα κόκκινα αυγά.

Το βίντεο ξεκινά με την άφιξη στο αγνώριστο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου και στη συνέχεια μας μεταφέρει σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη ξεκινώντας από τ' ανατολικά και την όμορφη πόλη της Σητείας.

 Ακολουθεί η Ζάκρος και μετά η πόλη του Ηρακλείου όπου μάλιστα φαίνονται απέναντι τα βουνά να είναι χιονισμένα. Τα παλιά λεωφορεία και χαρακτηριστικά οχήματα εποχής κυκλοφορούν στους δρόμους του κέντρου του Ηρακλείου (ακόμα και μπροστά από τα Λιοντάρια), εικόνες που πράγματι σε λίγο καιρό, λόγω και των έργων που θα εκτελεστούν στο σταυρό της πόλης, θα έχουν... συλλεκτική αξία.

Στην πλατεία του Αγίου Μηνά διακρίνεται ρασοφόρος, υψηλά ιστάμενος, που τρέχουν οι πιστοί και του φιλούν το χέρι ενώ μετά βλέπουμε την παραλιακή του Ηρακλείου με το φρούριο Κούλε να δεσπόζει στο βάθος.




Ένας τουρίστας φυσικό ήταν να καταγράψει και το ιδιαίτερο έθιμο που έχουμε το Πάσχα με το σούβλισμα των αρνιών, το οποίο τηρήθηκε, όπως δείχνει το βίντεο, σε χώρο παραθαλάσσιου ξενοδοχείου. Δακρίνονται πελάτες του που διασκεδάζουν στη γιορτή που έχει στηθεί εκεί φορώντας τα μαγιό τους και επιδεικνύοντας τα κόκκινα αυγά που κρατούν στο χέρι τους ενώ παράλληλα πίνουν το κρασάκι τους.




Οι αρχαιότητες της Γόρτυνας και τα Μάταλα επίσης φιγουράρουν στο ίδιο βίντεο το οποίο κλείνει με εικόνες από την περιοχή γύρω από τη λίμνη του Αγίου Νικολάου.



Σελίδες