Στα Μάταλα το 1972, χωρίς Χίπις σε ένα γαλήνιο και γραφικό χωριό (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Στα Μάταλα το 1972, χωρίς Χίπις σε ένα γαλήνιο και γραφικό χωριό (βίντεο)



Μια διαφορετική, γαλήνια, εικόνα των Ματάλων, το 1972, παρουσιάζει το βίντεο που αναρτήθηκε, προφανώς, από Γερμανό που επισκέφθηκε την περιοχή για τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Έχοντας ακούσει για τους περίφημους Χίπις, που ζούσαν στις σπηλιές πήγε στα Μάταλα το 1972 όμως η χρυσή εποχή των Παιδιών των Λουλουδιών είχε περάσει και οι σπηλιές δεν αποτελούσαν πια θερινό τόπο διαμονής τους.


Έτσι, όπως αναφέρει στα σχόλια που συνοδεύουν το βίντεο, παρουσιάστηκαν στην παρέα του ως χίπις οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων που έκαναν δρομολόγια στα Μάταλα.

Όπως σημειώνει, πέρα από μπάνιο σε ένα ήρεμο και όχι πολυσύχναστο τόπο, είχαν πάρει σφυριά και κατσαβίδια και αναζητούσαν απολιθώματα πάνω στα πετρώματα του χωριού ενώ το βραδάκι περνούσαν την ώρα τους παίζοντας χαρτιά στις ταβέρνες της περιοχής.



Η εικόνα των Ματάλων, όπως εμφανίζεται στο μικρής διάρκειας βίντεο, διαφέρει σαφώς σε σχέση με τη σημερινή, μια και το μικρό ψαροχώρι του παρελθόντος έχει εξελιχθεί σε ένα αρκετά πολυσύχναστο προορισμό. 

Και μπορεί οι επισκέπτες του πλέον να μην είναι αληθινοί χίπις αλλά νοσταλγοί τους ή απλά άτομα που θέλουν να γνωρίσουν αυτόν τον τόπο και να κάνουν το μπάνιο τους δίπλα στις σπηλιές, ωστόσο υπάρχει κάτι που παραμένει σταθερή αξία και είναι απαράλλαχτο  σε αυτή την περιοχή όσα χρόνια κι αν περάσουν, το μαγικό της ηλιοβασίλεμα.  


Σελίδες